Feriehindring
Normalt skal din ferie holdes inden for ferieperioden fra 1. september til 31. december året efter. Hvis du bliver forhindret i at holde din ferie, kan du overføre op til 4 ugers ferie til næste ferieår. Det kræver dog, at din feriehindring er gyldig.
Hvad er en feriehindring?
En feriehindring opstår, når du på grund af særlige omstændigheder som sygdom, barsel eller på anden måde er afskåret fra at holde ferie. Forhindringen skal være til stede, inden ferien starter, og der kræves dokumentation for at få den anerkendt. Hvis du som lønmodtager har en feriehindring op til ferieafholdelsesperiodens udløb, har du ret til at få op til 4 ugers ferie overført.
Typiske årsager til feriehindring
Helbredsmæssige og familiemæssige årsager:
- Egen sygdom: Hvis du bliver syg, inden din ferie starter, kan du udsætte ferien til et senere tidspunkt, forudsat at du kan dokumentere sygdommen.
- Barsels- eller adoptionsorlov.
- Pleje af nærtstående: Hvis du har fået orlov eller kompensation for tabt arbejdsfortjeneste til at pleje en nærtstående syg eller døende person.
- Tvangsindlæggelse.
Arbejdsmæssige årsager:
- Samfundskritisk arbejde: Hvis du arbejder inden for sundhedsvæsenet, hjemmeplejen eller på plejehjem under ekstraordinære omstændigheder, såsom en samfundskritisk sygdom.
- Lovligt varslede og afsluttede arbejdskonflikter.
- Værnepligtstjeneste.
Ændringer i arbejdsstatus:
- Overgang til selvstændigt erhverv.
- Arbejde i udlandet udenfor ferielovens område.
Offentlige og juridiske forpligtelser:
- Valg til tillidshverv såsom borgmester eller minister.
- Fængselsophold.
- Udsendelse af forsvaret: Deltagelse i fredsbevarende eller humanitære missioner som udsendt af forsvaret eller redningsberedskabet.
- Tjeneste under krig eller katastrofe: Deltagelse i militær- eller polititjeneste under ekstraordinære omstændigheder som krig eller katastrofer.
Bemærk: Travlhed på arbejdet anses ikke som en feriehindring. Feriehindringer dækker kun de situationer, der er defineret i ferieloven, og som kræver dokumentation for at være gyldige. Det er også vigtigt at bemærke, at feriehindringer kun gælder, hvis du selv er direkte berørt - ikke dit barn, ægtefælle eller andre pårørende.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er feriehindret?
Hvis du bliver feriehindret, kan du overføre op til 4 ugers ferie til næste ferieår. Det gælder uanset, om du er i arbejde eller ej, men proceduren afhænger af din situation.
Hvis du er i arbejde
Hvis du er i arbejde, er det din arbejdsgiver, der skal sørge for at få flyttet din ferie efter den 31. december. Aftal derfor med din arbejdsgiver, at dine feriedage skal overføres på grund af feriehindring. Det er vigtigt, at du har dokumentation for din feriehindring, som fx en lægeerklæring, der kan bekræfte sygdom eller barselsorlov. Din arbejdsgiver sørger herefter for, at dine feriedage bliver overført til næste ferieår.
Hvis du ikke er i arbejde
Hvis du er ledig, skal du selv sørge for at få overført din ferie. Det kan du gøre på borger.dk. Når du ansøger, skal du indsende dokumentation, der viser, hvornår og hvorfor du var feriehindret. Dokumentationen skal komme fra den myndighed eller det sted, der normalt udbetaler din offentlige ydelse, fx din a-kasse eller kommunen.
Hvis du har ferie fra et job, du er fratrådt
Har du uafholdt ferie fra en tidligere stilling, og var du feriehindret frem til den 31. december, kan du få udbetalt overskydende ferie fra din tidligere arbejdsgiver uden at holde ferie. Du skal selv ansøge om overførslen på borger.dk.
Mulighed for udbetaling af ferie ved sygdom eller barsel
Hvis du har været feriehindret på grund af sygdom eller barsel i 2 på hinanden følgende ferieafholdelsesperioder, kan du få feriepengene udbetalt uden at holde ferien. For at få udbetalt dine feriepenge, skal du opfylde følgende krav:
Du skal have været feriehindret af samme årsag (fx sygdom eller barsel) i hele perioden fra den 1. januar til den 31. december i begge ferieår.
Din feriehindring skal være dokumenteret fra det sted, der normalt udbetaler din løn eller ydelse, fx din arbejdsgiver, a-kasse eller kommune. En lægeerklæring alene kan ikke bruges som dokumentation.
Opfylder du disse krav, kan du ansøge om udbetaling af dine feriepenge via borger.dk.
Udbetaling eller overførsel af 5. ferieuge
Hvis du er forhindret i af holde 5. ferieuge, skal din arbejdsgiver udbetale den efter ferieafholdelsesperiodens udløb d. 31. december. Udbetalingen sker som en kompensation for den ferie, du ikke nåede at holde.
Hvis du i stedet ønsker at få overført den 5. ferieuge til næste ferieafholdelsesperiode, kan du aftale dette med din arbejdsgiver. Få aftalen på skrift fra din arbejdsgiver, så der ikke opstår tvivl, hvad I har aftalt.
Hvis du er forhindret i at holde 6. ferieuge
Feriefridage, også kaldet den 6. ferieuge, er ofte en del af din overenskomst eller ansættelseskontrakt. Reglerne for, hvordan feriefridagene håndteres varierer, da området er aftalebaseret og ikke lovreguleret. I nogle tilfælde kan de overføres til næste ferieår, hvis du ikke når at holde dem, mens de i andre tilfælde bortfalder, hvis de ikke bruges inden for ferieafholdelsesperioden. Tjek din overenskomst eller ansættelseskontrakt for præcise regler om feriefridagene.
Erstatningsferie ved sygdom under ferien
Hvis du bliver syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie, dog ikke de første 5 sygedage. Sygefraværet skal være lægelig dokumenteret og du skal give din arbejdsgiver besked med det samme, når sygdommen er indtrådt under din ferie.
Det fremgår af ferielovens bestemmelser, at lønmodtageren selv betaler for den lægelige dokumentation, når det skal dokumenteres at man har været syg under ferien.
Læs mere om sygdom under ferien
Sådan kan du bedst muligt undgå feriehindring
Feriehindring kan ofte ikke forudses, men der er nogle tiltag, du kan tage for at reducere risikoen. Planlæg din ferie i god tid, og aftal ferien tidligt med din arbejdsgiver, så begge parter har overblik.
Sørg for at tage hensyn til eventuelle kommende situationer som barsel, større arbejdsprojekter eller andet, der kan påvirke din mulighed for at holde ferie. Hvis du bliver syg, skal du huske at melde det til din arbejdsgiver med det samme og sørge for at få den nødvendige dokumentation, så du kan undgå misforståelser og sikre dine ferierettigheder.
Har du spørgsmål om din feriehindring?
Som medlem af Ases fagforening, kan du kontakte os, hvis du har brug for rådgivning om din feriehindring.
Er du ikke medlem af Ase og ønsker at benytte dig af vores hjælp og rådgivning, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.