Sygdom under ferie og erstatningsferie 

Hvis du bliver syg i din ferie, kan du have mulighed for erstatningsferie. Reglerne afhænger dog i vid udstrækning af, om du er blevet syg før eller under afholdelse af din ferie. 

Hvis du bliver syg, før ferien begynder

Bliver du sygemeldt, inden din planlagte ferie begynder, er du ikke tvunget til at holde ferien, da du er forhindret i at holde ferie, når du er syg. Dette gælder også hvis virksomheden holder kollektivt ferielukket eller hvis du er fritstillet.  

Det afgørende er, at du sygemelder dig i overensstemmelse med de regler om sygemelding, som gælder for dit ansættelsesforhold. Sygemelding skal ske før ferien begynder. Hvis du først sygemelder dig på et senere tidspunkt, vil det være reglerne om sygdom opstået efter feriens begyndelse der finder anvendelse for din situation. 

Hvis din arbejdsgiver kræver lægelig dokumentation på sygdom opstået før din planlagte ferie, er det din arbejdsgiver, der skal betale for en lægeerklæring. 

 

Hvis du flytter din ferie grundet sygdom 

Vælger du at flytte hele din ferie på grund af feriehindring, er du naturligvis nødt til at stå til rådighed for din arbejdsgiver, så snart du er raskmeldt igen. Du skal give din arbejdsgiver besked om, at du ønsker at genoptage dit arbejde og flytte hele din ferie. 

 

Hvis du bliver syg i forbindelse med din hovedferie 

Hvis du bliver feriehindret i forbindelse med afholdelse af din hovedferie, har du krav på at få din erstatningsferie inden for hovedferieperioden, som løber fra 1. maj til 30. september. 

 

Regler for erstatningsferie  

Erstatningsferien skal holdes efter ferielovens almindelige regler, herunder med hensyn til varsling. Din arbejdsgiver kan dog være nødsaget til at varsle ferien med forkortet varsel, eksempelvis for at ferien kan nå at holdes inden for hovedferieperioden (1. maj til 30. september). 


Hvis du når at blive rask
 

Bliver du raskmeldt, så din ferie kan nå at afholdes i ferieafholdelsesåret, kan du ikke kræve, at ferien ikke holdes, blot fordi hovedferieperioden er udløbet, ligesom du ikke kan kræve overførsel eller udbetaling. 

Læs om, hvordan du bruger dine optjente feriedage, og hvor mange feriedage du har ret til

Når du sygemelder dig, er du ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver om detaljerne vedrørende din sygdom, ligesom din arbejdsgiver heller ikke må spørge ind til, hvad du fejler. Arbejdsgiver kan anmode om en lægeerklæring, hvilket de skal betale for.  


Hvis du bliver syg under ferien
 

Bliver du ramt af sygdom under ferien, har du ret til erstatningsferie. Du kan dog ikke få erstattet de første 5 sygedage, da det anses for en karensperiode. Det gælder uanset, om der er tale om sommer-, efterår- eller vinterferie. Du har derfor ret til erstatningsferie efter i alt 5 sygedage under ferie i samme ferieår. 

Har du flere ferieperioder med sygdom i samme ferieår, har du ret til erstatningsferie for sygdom under ferie efter sammenlagt 5 sygedage inden for det samme ferieår.  

Har du derimod brugt 5 sygedage under en eller flere ferier i ferieåret, vil du have krav på erstatningsferie fra 1. sygedag, hvis du igen bliver syg under en ferie i ferieåret.  

 

Giv din arbejdsgiver besked 

Husk at orientere din arbejdsgiver om din sygdom allerede på din første sygedag og gerne skriftligt, så du har dokumentation for din sygemelding. Det er vigtigt, da karensperioden først starter fra det tidspunkt, hvor du orienterer din arbejdsgiver om din sygdom. 

Din arbejdsgiver kan kræve lægelig dokumentation (en lægeerklæring) for sygdommen. Det gælder også for de 5 første sygedage.

Bliver du ramt af sygdom under ferien, skal du selv betale udgiften til en eventuel lægeerklæring. 

 

Hvis du bliver rask, inden din ferie slutter 

Er du ramt af sygdom under ferien, men bliver rask inden din planlagte ferie slutter, skal du raskmelde dig og orientere din arbejdsgiver om, hvorvidt du vil holde resten af din ferie som planlagt. Hvis du ønsker at forlænge din ferie med det antal dage, du har været syg, kan du aftale dette med din arbejdsgiver. 

Du har også mulighed for at genoptage arbejdet og flytte hele din ferie til et senere tidspunkt, hvis det giver mest mening i forhold til dine ferieplaner. 

 

Følg retningslinjerne for syge- og raskmelding 

Når du skal melde dig syg eller rask på arbejdspladsen, skal du følge de retningslinjer, som din arbejdsgiver har fastsat. Det gælder også for sygdom under ferie. 

Retningslinjerne vil typisk være beskrevet i din ansættelseskontrakt eller i virksomhedens personalehåndbog. 

 

Hvem skal du informere om din sygdom? 

Retningslinjerne dækker typisk over, hvem du skal informere om din sygdom, fx din direkte/nærmeste leder eller en bestemt afdeling i virksomheden.  

Det er vigtigt, at du overholder virksomhedens regler for, hvordan du kommunikerer din sygemelding.  der i personalehåndbogen står, at du skal ringe ind og melde dig syg, er det fx ikke nok, at du giver besked via sms eller en e-mail.  

 

Hvornår skal du informere om din sygdom? 

Tidspunktet for, hvornår du skal informere om din sygdom, er også vigtigt at overholde. Der kan være fastsat en deadline eller tidsrum, du skal ringe ind, så arbejdspladsen kan planlægge dagen uden dig.  
 
Det samme gælder typisk også for raskmelding, hvor du skal give besked om, hvornår du er klar til at vende tilbage på arbejde igen. 

 

Kontakt os for rådgivning  

Reglerne for ferie og sygdom kan være svære at navigere i. Kontakt os, hvis du er medlem af Ase Lønmodtager og har brug for, at vi hjælper dig gennem både regler og rettigheder for sygdom under ferie og erstatningsdage. 

Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind. 

Meld dig ind i Ase

 

Læs også