Feriefridage
Feriefridage er betalte fridage, som ligger ud over de 5 lovpligtige ferieuger. Feriefridage vil typisk fremgå i din ansættelseskontrakt eller overenskomst som feriefridage, men omtales ofte som 6. ferieuge.
Det er ikke givet, at du er berettiget til feriefridage, ligesom reglerne for optjening og afholdelse kan variere. Da feriefridage ikke er lovregulerede, vil reglerne for optjening og afholdelse være aftalebaseret.
Hvad er feriefridage?
Feriefridage er ekstra betalte fridage og omtales ofte som ”den 6. ferieuge”, selvom der ikke nødvendigvis er tale om en hel uge.
Mange overenskomster giver ret til 5 feriefridage, og i mange virksomheder uden overenskomst indgår de som en del af ansættelsesforholdet. De kan på den måde være aftalt direkte mellem dig og din arbejdsgiver.
Feriefridage ligger altid ud over de 5 ugers ferie, som du har ret til (jf. ferieloven), hvorfor det typisk betegnes som “den 6. ferieuge”.
Hvordan optjenes feriefridage?
Er du berettiget til feriefridage, er det den gældende overenskomst eller din ansættelseskontrakt, der bestemmer, hvordan de optjenes.
Ifølge mange overenskomster optjenes feriefridagene efter 6-9 måneders ansættelse, men det kan variere. De kan optjenes løbende eller tildeles ved fx årsskiftet eller begyndelsen af et nyt ferieår.
Hvornår skal feriefridage afholdes?
Hvornår du skal afholde dine feriefridage afhænger af, hvorvidt du er offentligt-, privat- eller statsansat. Som udgangspunkt skal de afholdes i det ferieår, de hører til.
Hvis du fratræder dit job
Vælger du at fratræde din stilling med feriefridage til gode, skal du være opmærksom på, at det er din ansættelseskontrakt eller overenskomst, der bestemmer, hvorvidt du har mulighed for at få dit tilgodehavende udbetalt, eller om din fortjeneste går tabt. Det gælder uanset, om du vælger at sige op, eller du bliver opsagt.
Du bør også være opmærksom på, at din arbejdsgiver kan varsle, at du skal afholde dine feriefridage i en fritstillingsperiode.
Hvis du ikke når at bruge dine feriefridage
I mange private virksomheder bortfalder dine feriefridage, hvis du ikke afholder dem i løbet af ferieåret.
Andre virksomheder tilbyder at udbetale dem på en fritvalgskonto eller overføre dagene til næste ferieår. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i de regler, som er gældende hos din virksomhed.
Betaling på feriefridage
Feriefridage betales som udgangspunkt med fuld løn. Du skal være opmærksom på, at de fleste overenskomster behandler lønnen på feriefridage som almindelig løn, og der skal derfor beregnes både pension, feriepenge og fritvalgsbidrag af beløbet.
På nogen overenskomstområder omregnes og afholdes feriefridagene som timer. Det betyder, at hvis du arbejder på fuld tid, vil du have ret til 37 feriefritimer, mens du kun vil have ret til 20 feriefritimer, hvis du arbejder 20 timer om ugen.
Feriefridage i forbindelse med opsigelse
Hvorvidt din arbejdsgiver kan varsle feriefridagene til afholdelse i en opsigelsesperiode, afhænger af, hvad du og din arbejdsgiver har aftalt omkring varsling.
Hvis du ikke har ret til at få udbetalt dine feriefridage i forbindelse med din fratrædelse, anbefaler vi, at du forsøger at få dagene afholdt, inden du fratræder din stilling.
Feriefridage i forbindelse med jobskifte
Alt efter hvor og hvordan du er ansat, gælder der særlig regler for, at hvad der sker med dine ikke afholdte feriefridage ved jobskifte:
- Privatansat: Hvorvidt du har ret til at få dine ikke afholdte feriefridage udbetalt, afhænger af din ansættelseskontrakt, individuelle aftale eller overenskomst.
- Ansat i kommune og region: Du har mulighed for at indgå en aftale med din arbejdsgiver om, at dine optjente feriefridage overdrages til din nye stilling, hvis du skifter stilling til en anden region eller kommune. Hvis I ikke indgår en aftale, bliver timerne fra den 6. ferieuge, som du ikke nåede at afholde, udbetalt sammen med din sidste lønudbetaling.
- Som statsansat: Du modtager en godtgørelse for dine optjente feriefridage ved opsigelse af din stilling.
Kontakt os som medlem
Er du i tvivl, om hvorvidt du har mulighed for at optjene feriefridage eller andre spørgsmål til din ansættelseskontrakt. Som medlem kan du kontakte os for hjælp og rådgivning.
Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.