Dagpenge som nyuddannet
Er du nyuddannet og opfylder kravene til dimittender, kan du få dagpenge i op til 12 måneder, mens du søger efter job. Alt efter, hvornår du har meldt dig ind i a-kassen, kan du enten få dagpenge fra din første ledighedsdag eller efter en måned. Husk, at det er gratis at være medlem af a-kassen, mens du er studerende.
Dimittendretten
Dimittendretten er relevant for dig, der er nyuddannet og endnu ikke har optjent ret til dagpenge på almindelige vilkår. Hvis du bliver medlem af en a-kasse som dimittend senest 14 dage efter endt uddannelse og ellers opfylder betingelserne, kan du få dagpenge i op til 12 måneder med en særlig dimittendsats.
Har du allerede været medlem i en a-kasse i 1 år, når du afslutter uddannelsen, og har du optjent en ordinær dagpengeret gennem fx studiejob, elev- eller lærlingeløn, skal du inden for 14 dage vælge, om du vil beholde dine optjente rettigheder eller skifte til dimittendstatus med de rettigheder og krav, der følger med.
Vi anbefaler, at du kontakter os, inden du skifter status, så vi kan vejlede dig om dine muligheder.
Når fristen på de 14 dage efter endt uddannelse er udløbet, er dit valg om dimittendstatus bindende.
Sådan sikrer du din ret til dagpenge
Har du været medlem af a-kassen under din uddannelse, skal du skifte status hos a-kassen senest 14 dage efter endt uddannelse for at gøre brug af dimittendretten. Hvis du har været medlem i mindst 1 år, kan du få dagpenge fra første ledige dag efter dit studie.
Som nyindmeldt dimittend kan du tidligst få dagpenge 1 måned efter endt uddannelse.
OBS: Har du været studiemedlem af a-kassen, og går du direkte i arbejde efter din uddannelse, kan du i nogle tilfælde bruge din studietid til at optjene en almindelig dagpengeret. Det kaldes sammenlægningsreglen, fordi du sammenlægger perioder med beskæftigelse med perioder med uddannelse.
Skifter du til dimittendstatus, kan du ikke længere bruge sammenlægningsreglen. Hvis du går direkte i arbejde, anbefaler vi derfor, at du kontakter os for personlig vejledning, inden du skifter status.
Ny i a-kassen
Har du ikke tidligere været medlem af en a-kasse, er det vigtigt, at du melder dig ind senest 14 dage efter endt uddannelse. Det gælder også, selvom du går direkte i arbejde efter dit studie, da det kan sikre dig ret til dagpenge ved senere ledighed.
Som nyindmeldt dimittend kan du tidligst få dagpenge 1 måned efter endt uddannelse.
Meld dig ind i Ase
Du kan nemt og hurtigt melde dig ind i Ase a-kasse, og det er helt gratis, mens du er studerende.
Som nyuddannet skal du opfylde 6 betingelser for at blive meldt ind.
6 betingelser for at blive meldt ind som nyuddannet
Er du ikke allerede medlem af Ase, skal du opfylde 6 betingelser for at blive indmeldt efter de særlige regler for nyuddannede, så du kan sikre dig din dagpengeret.
1. Indmeldelsesfristen skal overholdes
Ase skal have modtaget din ansøgning om optagelse senest 14 dage efter, at du har afsluttet din uddannelse. Har vi ikke modtaget din ansøgning inden tidsfristen, kan du ikke få dagpenge efter de særlige regler for nyuddannede — men kun efter de almindelige regler. Ønsker du dagpenge fra din første ledighedsdag, skal du have været medlem af a-kassen i mindst 1 år, før du kan få dagpenge.
2. Uddannelsen skal være afsluttet
Du kan først blive meldt ind, når din uddannelse er afsluttet. Uddannelsen anses for afsluttet, når al studieaktivitet er ophørt, alle karakterer er givet, og eksamen er bestået. Afsluttes uddannelsen med hovedopgave eller speciale, kan uddannelsen anses for afsluttet, når der foreligger en forhåndsgodkendelse fra censor og vejleder. Det er dog en forudsætning, at alle andre karakterer er givet, og at studieaktiviteten er ophørt.
3. Uddannelsen skal være af en vis varighed
Din uddannelse skal som fuldtidsstudium samlet set være normeret til mindst 18 måneder. Du kan optages i a-kassen på baggrund af uddannelsen, selvom du har gennemført uddannelsen, før der faktisk er gået 18 måneder. Men det er en betingelse, at du har fulgt uddannelsens faste studieplan. Din ret til dagpenge indtræder dog først på det tidspunkt, hvor der rent faktisk er forløbet 18 måneder siden uddannelsens start.
4. Uddannelsen skal være SU-berettiget
Din uddannelse skal som hovedregel give ret til støtte efter Lov om Statens Uddannelsesstøtte. Uddannelsen behøver dog ikke at give ret til SU-støtte, hvis den er gennemført efter Lov om erhvervsgrunduddannelse, Lov om erhvervsuddannelser, Lov om landbrugsuddannelser eller Lov om social- og sundhedsuddannelser og lignende. Kontakt os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din uddannelse er omfattet af disse love.
5. Uddannelsen skal give en erhvervskompetence
Uddannelsen skal give en erhvervskompetence. Det vil sige, at den skal gøre dig i stand til at varetage særlige arbejdsfunktioner og arbejdsopgaver på arbejdsmarkedet. Du kan derfor ikke blive indmeldt i a-kassen som nyuddannet på baggrund af, at du har taget en studentereksamen, en HH-uddannelse eller andre ligestillede uddannelser. Disse uddannelser giver ikke erhvervskompetence.
Har du gennemført en erhvervsgrunduddannelse (EGU), kan du blive indmeldt, selvom uddannelsen ikke giver erhvervskompetence. I dette tilfælde skal du dog være fyldt 18 år på indmeldelsestidspunktet.
6. Du skal opfylde bopælskravet
Du skal have haft bopæl i Danmark umiddelbart før, du begyndte på uddannelsen. Du skal også have bopæl i Danmark inden 14 uger efter uddannelsens afslutning. Men det er ikke nødvendigt, at du har haft bopæl i Danmark under selve uddannelsen.
Det er ikke et krav, at din uddannelse skal være gennemført i Danmark, men uddannelse i udlandet kan kun give adgang til indmeldelse som nyuddannet, hvis uddannelsen opfylder de samme betingelser, som en dansk uddannelse skal opfylde. De almindelige krav om bopæl gælder også ved udenlandske uddannelser.
Sådan søger du dagpenge som dimittend
Ønsker du at benytte din særlige ret til dagpenge for nyuddannede, skal du opfylde 3 betingelser, når du søger dagpenge.
1. Dimittendstatus i a-kassen
Du skal senest 14 dage efter din sidste eksamen have ændret din status i a-kassen fra studerende til nyuddannet. Det gør du ved at udfylde 'Erklæring om statusændring' på MitAse.
Du finder 'Erklæring om statusændring' på MitAse under menuen 'Andre blanketter' > 'Statusændring til nyuddannet'.
Søger du dagpenge inden for fristen på 14 dage, kan du skifte status i forbindelse med din ansøgning. Du finder ansøgningen på MitAse under 'Søg om dagpenge' > 'Nyuddannet eller værnepligtig'.
2. Tilmeldt jobcentret
På din første ledige dag skal du tilmelde dig jobcentret ved at melde dig ledig på jobnet.dk. Husk, at du tidligst kan få dagpenge fra den dag, hvor du har tilmeldt dig jobcentret.
Du skal oprette et CV på jobnet.dk senest 14 dage efter din tilmelding. Dit CV skal godkendes af Ase og være tilgængeligt, før vi kan udbetale dine dagpenge.
3. Sprogkrav/tilknytningskrav
Som dimittend er det en betingelse, at du opfylder et sprog- eller tilknytningskrav for at få ret til dagpenge.
Sprogkravet betyder, at du skal have bestået Prøve i Dansk 2 eller have gennemført 6. klassetrin i folkeskolen.
Hvis du ikke opfylder sprogkravet, kan du i stedet opfylde et tilknytningskrav ved at have fået indberettet mindst 600 løntimer i 12 måneder inden for de seneste 24 måneder.
Uddannelser der sidestilles med bestået Prøve i Dansk 2
- Gennemført grundskoleforløb i dansk på Færøerne og Grønland og på de danske skoler i Sydslesvig, samt tilsvarende forløb for børn i udstationerede familier.
- Gennemført ordblindeundervisning for voksne.
- Bestået Prøve i Dansk 3 med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) eller Studieprøven bestået med mindst karakteren 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i hver af de 4 discipliner.
- Folkeskolens afsluttende prøver 9. eller 10. klasse bestået med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i danskdisciplinerne bortset fra orden.
- Bevis for studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx) eller højere teknisk eksamen (htx) samt for studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux).
- Bevis for almen forberedelseseksamen (avu).
- Prøvebevis for bestået enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) på et af niveauerne G-A fra en af følgende uddannelser: stx, hf, hhx, htx, eux, eud eller avu.
- Bestået FVU-læsning trin 2-4.
- Bevis for International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.
- Bestået Danskprøve 3 fra Studieskolen i København.
- Bevis for videregående uddannelser f.eks. på universiteter, professionsskoler, handelshøjskoler, sygeplejeskoler, seminarier mv., medmindre der er tale om et fremmedsproget uddannelsesforløb.
- Bestået prøve i dansk fra et andet EØS-land, Schweiz eller Storbritannien på samme eller højere niveau som Prøve i Dansk 2, bestået med en karakter svarende til mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen).
Søg dagpenge via MitAse
Når du bliver ledig, skal du logge ind på MitAse og udfylde en dagpengeansøgning.
Dimittender med selvstændig virksomhed
Hvis du er medlem af Ase med dimittendrettigheder og har en selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, kan du søge om at få supplerende dagpenge i op til 30 uger. A-kassen godkender, at der er tale om en bibeskæftigelse. Du bør være opmærksom på, at det medfører krav til jobsøgning, deltagelse i møder, og at du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Sådan står du til rådighed for arbejdsmarkedet
Har du studiejob og er ved at dimittere?
Hvis du afslutter din uddannelse med et studiejob og ønsker at beholde det så lang tid som muligt, kan du i nogle tilfælde få supplerende dagpenge i stedet for dagpenge. Vi anbefaler, at du kontakter os, før du beslutter dig for at beholde dit studiejob, så vi kan rådgive dig om reglerne samt den bedste løsning for dig.
Hvis du har et studiejob, men har valgt at tage imod dagpenge på dimittendvilkår, er det vigtigt, at du opsiger og afslutter dit studiejob inden din dimission for at undgå en karantæne på 3 uger. Det skyldes reglerne om selvforskyldt ledighed.
Oplev fordelene ved dagpenge og medlemskab i a-kassen
At kunne få dagpenge som nyuddannet er en vigtig del af overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet. Udgifterne stiger nemlig i takt med, at du ikke længere er studerende, og i nogle brancher kan det være svært at komme hurtigt ud i job. Med dagpenge er du økonomisk sikret i op til 12 måneder, mens du søger efter arbejde.
Mens du modtager dagpenge, kan du som medlem få hjælp og rådgivning til din jobsøgning af vores dygtige konsulenter. Det kan eksempelvis være sparring på dine jobansøgninger og CV samt gode råd til, hvordan du bliver klar til en jobsamtale. Du får desuden adgang til et væld af online kurser, der kan styrke dig i processen.
Kontakt os
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til din dagpengeret, dimittendsatsen eller andet. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig.
Vejen til dit første job
Lær at skrive en god ansøgning og et knivskarpt CV. Vi har samlet de bedste råd om alt fra vigtigheden af den målrettede indledning til hvordan du bliver klogere på dine kompetencer.
Kom godt i gang med jobsøgningen:
Målret indledningen i din ansøgning
Få succes med den uopfordrede ansøgning
Sådan laver du en videoansøgning