Vagtordning

Hvad er vagtordning? En vagtordning er en aftale mellem dig som medarbejder og din arbejdsgiver der omhandler dine vagter. Vagtordninger kan variere og hvis vilkårene for vagtordning ikke fremgår af din overenskomst, skal du selv forhandle dem. Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvilke aftaler der indgår i din vagtordning.

Hvad indebærer det?

Hvis din arbejdsplads har vagtordninger, kan det indebære mange ting, men det bruges typisk for at sikre at der er bemanding nok på arbejdspladsen. Når du indgår en aftale med din arbejdsgiver vedrørende vagtordning i din ansættelseskontrakt, bør det fremgå:

  • Hvor ofte du skal have vagter og de specifikke tidsrum.

  • Hvor meget bevægelsesfrihed du har under vagterne.

  • Hvor mange opkald du kan forvente at modtage.

  • Hvor stor arbejdsmængden er, forbundet med hvert opkald.

  • Hvornår du får betaling og tidspunktet for betaling.

Som medarbejder skal dine arbejdstider følge 11-timers reglen, som er underlagt arbejdsmiljøloven. Det betyder at du som medarbejder har krav på minimum 11 timers sammenhængende hviletid. Du skal altså have minimum 11 timer fri fra din vagt slutter, til den starter næste arbejdsdag.

Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt at have en vagtordning? En god og effektiv vagtordning sikrer tilstrækkelig bemanding på arbejdspladsen, som bidrager til at medarbejdernes ressourcer kan udnyttes bedst muligt. Ved at planlægge vagtordningen kan din arbejdsgiver også være sikker på, at de arbejdslove- og regler der gælder for virksomheden bliver overholdt.

Hvilke typer vagtordninger er der?

Der findes mange typer af vagtordninger som kan tilpasses alt efter hvilken der passer bedst til din arbejdsplads og branche. I de fleste tilfælde bruger arbejdspladsen vagtordninger for at sikre at der altid er den nødvendige bemanding til rådighed. Hvis din ansættelse er dækket af en overenskomst kan den indeholde regler om vagtordning, og din arbejdsplads skal i så fald følge den.

Her er nogle eksempler på vagtordninger:

  • Døgnvagt - Medarbejderen er på vagt hele døgnet, ofte med en skiftende bemanding, så arbejdspladsen hele tiden er bemandet.

  • Aftenvagt - Vagter der dækker aftentimerne. Typisk fra sen eftermiddag til sen aften.

  • Nattevagt - Vagter der dækker natten. Typisk fra sen aften til tidligt om morgenen.

  • Weekendvagt - Vagter der kun dækker weekenderne.

  • Tilkaldevagt - Medarbejderen er tilgængelig udenfor virksomhedens normale åbningstider. Det samme gælder for rådighedsvagter.

  • Standby - Medarbejderen er tilgængelig på opkald, men behøver ikke at være fysisk til stede på arbejdspladsen. Der kan være krav om at møde op med kort varsel.

  • Beredskabsvagt - Medarbejderen skal være klar til at rykke ud ved specifikke hændelser eller situationer, som ofte er forbundet med sikkerhed eller nødtjenester.

  • Fleksibel vagt - Vagter, hvor medarbejderens arbejdstider kan variere, afhængigt af arbejdspladsens behov.

Har du nogle spørgsmål?

Som medlem af Ase kan du kontakte os for svar på dine spørgsmål om ansættelse, vagtordning mv. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Er du endnu ikke medlem af Ase og ønsker vores hjælp og rådgivning, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase