Ændrede ansættelsesvilkår

Ledelsesretten medfører, at din arbejdsgiver har mulighed for at ændre i ansættelsesvilkårene under din ansættelse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, om ændringerne kan anses for at være mindre ændringer, som du må acceptere, eller væsentlige ændringer, som har betydning for dit ansættelsesforhold, og som skal varsles. 

Små ændringer må accepteres 

Din arbejdsgiver har ret til at lede og fordele arbejdet inden for visse rammer. Det betyder, at din arbejdsgiver kan tilrettelægge udførelsen og planlægningen af dit arbejde, så det er afstemt med virksomhedens behov. 

Små justeringer i arbejdsopgaver, placering af pauser eller lignende kan din arbejdsgiver ofte foretage uden hverken varsel eller skriftlige aftaler. Den slags hører under din arbejdsgivers ledelsesret. 


Væsentlige ændringer skal varsles
 

Hvis en ændring af ansættelsesvilkårene anses for væsentlig, skal ændringen varsles med dit individuelle opsigelsesvarsel. Som medarbejder har du nemlig mulighed for at betragte dig som opsagt, fremfor at fortsætte i den ændrede stilling. 

Normalt står dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt, men det kan også være fastsat ved individuel aftale, gennem funktionærloven eller via en kollektiv overenskomst. 

Væsentlige ændringer må først træde i kraft, når der er gået en periode svarende til dit opsigelsesvarsel. Du og din arbejdsgiver kan dog aftale et kortere eller længere varsel for, hvornår ændringerne træder i kraft. En sådan aftale skal helst være skriftlig. 

Hvad er væsentlige ændringer af mine ansættelsesvilkår? 

Der findes ingen lovgivning, som fastlægger, hvornår en vilkårsændring er så væsentlig, at den skal varsles med dit opsigelsesvarsel. Det afgørende er, hvad der er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver, og/eller hvad der er fastsat i en eventuel overenskomst. 

I praksis betyder det, at man først kigger på, hvad der fremgår af ansættelsesaftalen og/eller overenskomsten. Derefter vurderer man, om der er tale om en ændring, der kan ’rummes’ inden for ansættelseskontrakten eller overenskomsten, eller om der er tale om en væsentlig vilkårsændring, som skal varsles i henhold til dit opsigelsesvarsel, da den er udenfor aftalernes ramme. 

Eksempler på væsentlige vilkårsændringer er: 

  • Nedgang i løn. 
  • Ændring af arbejdsstedets beliggenhed, der medfører en væsentlig øget transporttid. 
  • Ændring i arbejdstid, som har en negativ indvirkning på lønnen. 
  • Degradering. 
  • Mistet funktionærstatus. 

  

Eksempler på forhold, som kan være væsentlige: 

  • Ændring af arbejdsopgaver. Det afhænger bl.a. af, om det ligger naturligt inden for din stillingsbeskrivelse. 
  • Ændring i arbejdstidens placering. 

Hvordan skal jeg varsles ved væsentlige ændringer?

Du har krav på et skriftligt varsel, hvor ændringerne er beskrevet. Herunder også hvornår de træder i kraft, og hvornår du senest skal give din accept eller afvisning.  

De nye ansættelsesvilkår kan, afhængigt af omfanget af ændringerne, gives som et tillæg til den eksisterende ansættelseskontrakt. 

Hvad sker der, hvis jeg ikke accepterer ændringerne?

Hvis du ikke vil acceptere en væsentlig vilkårsændring (og du og din arbejdsgiver ikke kan blive enige om andre muligheder), kan du vælge at betragte dig som opsagt med fratrædelse ved udløb af opsigelsesvarslet. Din arbejdsgiver skal gøre dig skriftligt opmærksom på, hvilken dato stillingen skal fratrædes, hvis ændringerne ikke accepteres. 

Hvis du i en normal opsigelsessituation er berettiget til fratrædelsesgodtgørelse, gælder det samme ved en væsentlig vilkårsændring, hvis du vælger at betragte dig som opsagt. 

Hvilke ansættelsesvilkår gælder altid?

Du har altid ret til ferie efter ferieloven. Det kan ikke ændres. Er du funktionær, kan rettigheder efter funktionærloven heller ikke ændres til din ugunst. Er dit ansættelsesforhold dækket af en overenskomst, kan denne også indeholde ting, der ikke kan ændres til din ugunst. 

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg går ned i løn?

En lønnedgang vil altid være en væsentlig ændring i dine ansættelsesvilkår. Det skal derfor følge dit opsigelsesvarsel.

Mere om løn

Midlertidige ændringer af ansættelsesvilkår 

Nogle gange kan der opstå uventede situationer, som gør det nødvendigt, at du som medarbejder må acceptere midlertidige ændringer i dine ansættelsesforhold. Det kan for eksempel være sygdom blandt dine kollegaer, eller hvis virksomheden kommer i en force majeure-lignende situation (brand, oversvømmelse mv.) eller andre driftsmæssige situationer, som ikke kan forudses af arbejdsgiveren.