Regler og krav ved sygemelding

Hvis du bliver syg, er det vigtigt, at du sygemelder dig korrekt og inden for den korrekte tidsfrist. Ellers kan du risikere at miste retten til løn under sygdom og/eller retten til at modtage sygedagpenge. Du kan også risikere en bortvisning fra din arbejdsplads, hvis du ikke overholder reglerne.  

Hvordan melder jeg mig syg?

Hvis du er i job, så skal du, så snart du finder ud af, at du ikke kan komme på arbejde, sygemelde dig hos din arbejdsgiver. 

Tjek din ansættelseskontrakt eller din virksomheds personalehåndbog for at finde retningslinjerne for sygemelding på din arbejdsplads. Det varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads, om sygemeldingen skal gives via telefon eller mail/sms. Hvis der er krav fra arbejdspladsen om, at du skal ringe ind og melde dig syg, er det ikke nok blot at sende en sms. 

Når du er blevet sygemeldt, bør du aftale med din arbejdsgiver, hvor tit du skal være i kontakt med ham eller hende under sygdomsforløbet. Det er naturligvis vigtigt, at du så også overholder disse aftaler. 

Bemærk, at din arbejdsgiver ikke har krav på at vide, hvad du fejler, men vedkommende kan godt forlange dokumentation for sygdommen, som fx en lægeerklæring. Du kan også blive bedt om at fortælle, hvilke typer opgaver, du ikke kan udføre under din sygdom, samt hvor længe du forventer at være syg - det kræver dog som regel en vurdering fra din læge. 


Hvad er en sygefraværssamtale?
 

Når du er sygemeldt i længere tid, kan din arbejdsgiver indkalde dig til en personlig samtale; en såkaldt sygefraværssamtale. Denne samtale finder sted senest 4 uger efter din første sygedag og har til formål at afklare forventninger til din tilbagevenden til jobbet, herunder tidspunkt og måden det skal ske på.  

Du og din arbejdsgiver kan under sygefraværssamtalen drøfte mulige tilpasninger i arbejdsopgaver eller arbejdstider for at lette overgangen tilbage til arbejdet og sikre dig den nødvendig støtte. 


Kan jeg få løn under sygemelding?
 

Som funktionæransat har du som udgangspunkt ret til fuld løn under sygdom. Ifølge funktionærloven skal du have fuld løn fra den første fraværsdag til den sidste. Det inkluderer pension, provision og tillæg såsom funktionstillæg, kvalifikationstillæg og personlige tillæg. 

Bemærk, at din arbejdsgiver kan kræve en lægeerklæring som dokumentation for din sygdom. 

Hvis du arbejder på forskudte tidspunkter, tæller tillæg med i din løn. Hvis du varsles til overarbejde og sygemelder dig, kan du dog ikke få løn for de timer.  

Hvis du er omfattet af en overenskomst, afhænger din ret til løn under sygdom af, hvad der står i overenskomsten.  

Hvis du ikke er funktionær og heller ikke har en overenskomst, er det din konkrete ansættelseskontrakt, der afgør, om du har ret til fuld løn under sygdom eller ej. 

Læs de grundlæggende regler for løn under sygdom

Sygemelding som ledig

Hvis du bliver syg, mens du modtager dagpenge fra a-kassen, skal du sygemelde dig på første sygedag hos dit jobcenter eller på jobnet.dk. Ellers kan du miste retten til at modtage sygedagpenge. 

Hvis du ikke har meldt dig ledig på jobnet.dk på første sygedag, skal du kontakte Sygedagpengeudbetaling i din kommune.  

Sygemelding under graviditet

Du skal kontakte din arbejdsgiver, hvis du på opfordring fra din læge er nødt til at sygemelde dig pga. graviditetsrelaterede gener, som fx bækkenløsning, svangerskabsforgiftning eller andet. 

Sygemelding ved selvstændigt arbejde

Er du selvstændig og har været sygemeldt i mere end 2 uger, kan du som udgangspunkt få udbetalt sygedagpenge. Kommunen vurderer, om du og din selvstændige beskæftigelse opfylder betingelserne, og dine sygedagpenge udbetales også af kommunen. 

Læs mere om dine muligheder for at få sygedagpenge som selvstændig

Kan jeg blive fyret under min sygemelding?

Selvom sygdom er lovligt fravær, kan en længerevarende sygemelding give din arbejdsgiver grundlag for en opsigelse.  

Hvis du gennem funktionærloven eller en overenskomst er beskyttet mod uberettiget opsigelse, afhænger vurderingen dog dels af din sygdom, men også sygdommens konkrete konsekvenser for din arbejdsgiver. 

Funktionærloven har også en bestemmelse om forkortet opsigelsesvarsel på en måned i tilfælde af længerevarende sygdom, den såkaldte 120 dages-regel.  

 

Hvad må jeg, mens jeg er syg? 

Når du er syg, er det vigtigt at lytte til din krop og følge lægens anbefalinger. Du behøver ikke at være begrænset til sengen, medmindre lægen har rådet dig til det.  

Det kan i nogle tilfælde være gavnligt for dig at gå en lang tur og få anden bevægelse i hverdagen, og måske er det endda en del af din behandling for at få det bedre, hvis du har ryglidelser eller stress.  

Du må selvfølgelig også gerne tage til lægen og tag ud at handle, mens du er syg.  

Det er vigtigt, du tænker over din færden i det offentlige, mens du er syg. Undgå fx at gå i biografen eller til koncert, hvis du er sygemeldt med influenza, og undgå også aktiviteter, der kan forværre din tilstand. Hvis du er i tvivl om, så søg rådgivning hos din læge. 

 

Få hjælp af Ase 

Er du medlem af fagforeningen, kan du kontakte os for rådgivning, hvis du har spørgsmål i forbindelse med din sygemelding. Hvis du er blevet opsagt under sygdom, bør du kontakte os, og vi vil tage god hånd om din sag.  

Er du ikke med af Ase og ønsker at benytte dig af vores hjælp og rådgivning, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.