Anmeldelse af arbejdsskade
Hvis du har fået en arbejdsskade, er det vigtigt, at den bliver anmeldt så hurtigt som muligt. Er der sket en arbejdsulykke, har din arbejdsgiver pligt til at anmelde den, hvis du har været uarbejdsdygtig i mindst én dag ud over selve skadesdagen og/eller, der forventes ydelser efter Arbejdsskadesikringsloven. Hvis du har fået en erhvervssygdom, skal din læge/tandlæge anmelde skaden.
Hvad skal anmeldes som en arbejdsskade?
En arbejdsskade skal anmeldes, hvis du har været udsat for en ulykke eller har udviklet en erhvervssygdom på grund af dit arbejde. Skaden skal kunne kobles til arbejdsforholdene for at blive anerkendt som en arbejdsskade.
Arbejdsskade i forbindelse med en strafbar handling
En arbejdsskade kan være en strafbar handling, hvis du f.eks. bliver udsat for vold eller trusler på din arbejdsplads.
Er det tilfældet, skal du gøre følgende:
- Anmeld skaden (forbrydelsen) til politiet inden for 72 timer
- Fremsæt krav i retten om erstatning og godtgørelse over for den eller dem, der har udført den strafbare handling
Du kan godt søge erstatning og godtgørelse, selv om du ikke ved, hvem gerningsmanden er, eller ikke kan finde ham. Du kan også få erstatning og godtgørelse, selv om gerningsmanden er sindssyg eller under 15 år.
Bemærk: Dit krav skal gøres gældende hos Erstatningsnævnet senest 2 år efter skaden/forbrydelsen er sket, der er afsagt endelig dom i sagen eller politiets afgørelse om at indstille efterforskningen.
Hvorfor er det vigtigt at anmelde en arbejdsskade?
Det er afgørende, at du anmelder en arbejdsskade for at beskytte dine rettigheder og sikre, at du får den nødvendige støtte og kompensation.
Her er de vigtigste grunde til, at du bør anmelde en arbejdsskade:
- Sikring af ret til erstatning for varigt mén: Ved anmeldelse af en arbejdsskade kan du få økonomisk godtgørelse, hvis skaden resulterer i varige mén. Det kan hjælpe dig med at kompensere for fysiske eller psykiske skader, der påvirker din hverdag.
- Mulighed for erstatning for tabt erhvervsevne: Hvis din arbejdsskade påvirker din evne til at arbejde og tjene penge, kan anmeldelsen føre til erstatning for tab af erhvervsevne, så du ikke lider et indkomsttab.
- Dækning af behandlingsudgifter som følge af skaden: Anmeldelsen kan give dig adgang til at få dækket udgifter til nødvendig behandling, herunder fysioterapi, medicin eller andre behandlingsomkostninger.
- Forebyggelse af fremtidige skader: Ved at anmelde arbejdsskader hjælper du også med at sætte fokus på arbejdsmiljøet. Dette kan føre til forbedringer og forebygge fremtidige skader for dig og dine kollegaer.
Sådan anmelder du en arbejdsskade
Når du har været udsat for en arbejdsskade, er det vigtigt, at du får anmeldt skaden korrekt, så du kan få den nødvendige hjælp og eventuelle godtgørelse og erstatning.
Der er to typer arbejdsskader – en arbejdsulykke og en erhvervssygdom.
Hvis der er tale om en arbejdsulykke:
En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, varig eller forbigående, som sker efter en hændelse eller påvirkning på højest 5 dage. Den skal være sket pga. dit arbejde eller de forhold, den er foregået under.
Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde den, hvis du har været uarbejdsdygtig i mindst én dag ud over selve skadesdagen og/eller, der forventes ydelser efter Arbejdsskadesikringsloven. Arbejdsgiver har 14 dage til at anmelde.
Hvis der er tale om en erhvervssygdom:
En erhvervssygdom er en fysisk eller psykisk sygdom eller lidelse, som skyldes arbejdet eller de forhold, den er foregået under, og påvirkningen skal have varet i mere end 5 dage.
Søg læge, hvis du har mistanke om en erhvervssygdom. Lægen (eller tandlægen) har pligt til at anmelde, hvis lægen vurderer, at det kan være en erhvervssygdom.
Søg straks læge ved mistanke om arbejdsskade
Hvis du har mistanke om, at du har fået en arbejdsskade, er det vigtigt, at du søger læge med det samme. Ved lægebesøget skal du sikre, at din skade eller sygdom bliver grundigt dokumenteret. Lægen skal notere både skadens eller sygdommens art og den formodede årsag i din lægejournal. Denne dokumentation er afgørende for din sag, da det er bevis for, at skaden er arbejdsrelateret.
Husk at få en kopi af din lægejournal, som du kan bruge som dokumentation i din sag, og så du tjekker, at lægen har noteret korrekt.
Løbende lægekontakt kan være vigtig for at sikre, at eventuelle ændringer i din tilstand bliver dokumenteret til din sag.
Arbejdsgiver skal anmelde arbejdsulykker
Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde en arbejdsulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) via Virk.dk inden for 14 dage efter ulykken, hvis du har været uarbejdsdygtig i mindst én dag ud over selve skadesdagen og/eller, der forventes ydelser efter Arbejdsskadesikringsloven. Arbejdsgiver har 14 dage til at anmelde. Hvis anmeldelsen sker for sent, vil AES undersøge årsagen til forsinkelsen.
Hvis din arbejdsgiver helt undlader at anmelde ulykken, kan han eller hun pålægges en bøde. Sørg for at få en kopi af anmeldelsen, så du kan kontrollere oplysningerne.
Hvis du er uenig i indholdet af anmeldelsen, er det vigtigt, at du hurtigst muligt sender dine kommentarer til arbejdsskadeforsikringen eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Husk også at få en kvittering for anmeldelsen fra arbejdsskadeforsikringen, hvor forsikringen bekræfter, at de behandler sagen. Den skal komme få uger efter anmeldelsen. Kontakt os, hvis du har brug for hjælp.
Læge eller tandlæge skal anmelde erhvervssygdomme
Erhvervssygdomme skal anmeldes af din læge eller tandlæge til AES via Virk.dk. Anmeldelsen skal ske senest 14 dage efter, at din læge har fået kendskab til sygdommen og mistænker, at den er arbejdsrelateret. Det er vigtigt, at du informerer din læge om alle symptomer, og at du får dokumentation for din sygdom i form af journalnotater.
Særlige omstændigheder - egen anmeldelse
Hvis din arbejdsgiver eller læge/tandlæge ikke anmelder skaden, kan det være nødvendigt, at du selv anmelder den. Dette kan fx ske, hvis din arbejdsgiver ikke mener, at skaden er arbejdsrelateret, hvis din arbejdsgiver er gået konkurs, hvis lægen ikke anerkender symptomerne som en erhvervssygdom, eller hvis der opstår forsinkelser i processen.
Det er vigtigt, at du handler inden for fristen for selvanmeldelse, som er 1 år fra ulykken opstod.
Selvanmeldelse kan være afgørende for, at din arbejdsskade bliver anerkendt og behandlet, især hvis der opstår uenigheder eller problemer med den oprindelige anmeldelse.
Har du brug for hjælp til anmeldelse af arbejdsskade?
Som medlem af Ase kan du kontakte os for rådgivning om din arbejdsskadesituation og dine rettigheder. Vi hjælper dig med korrekt anmeldelse, vejleder om erstatning, og sikrer, at du kender dine muligheder.
Er du ikke medlem af Ase, og ønsker du hjælp og rådgivning vedrørende arbejdsskader, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.