10 spørgsmål til jobsamtalen, du skal kunne besvare - Ase

10 spørgsmål til jobsamtalen

Selvom alle jobsamtaler er forskellige, er der alligevel nogle typiske spørgsmål, som du helt sikkert kan regne med at skulle svare på. Hvis du forbereder dig godt på dem, går du selvsikkert og velforberedt ind til samtalen. 

Et billede, der indeholder indendørs, person, tøj, Kontorbygning

Automatisk genereret beskrivelse

Vi give dig her en række typiske spørgsmål, som du kan øve dig på at besvare inden din jobsamtale.

1. Vil du fortælle lidt mere om dig selv? 

Dette spørgsmål stilles ofte som åbningsspørgsmål i en jobsamtale. Det er en god mulighed for dig at tale dig varm. Beskriv kort, hvem du er, din uddannelse, og hvad du brænder for i dit arbejde.

Eksempel på besvarelse: 

"Jeg er uddannet [din uddannelsesretning] og har de seneste [antal år] arbejdet med [kort beskrivelse af din erfaring, fx 'projektledelse inden for IT-sektoren']. Jeg har udviklet stærke kompetencer inden for [relevante færdigheder, fx 'teamledelse og effektiv kommunikation'], hvilket har hjulpet mig med at levere [specifikke resultater eller projekter].” 

Sørg for at tale om det, der giver mening i forhold til det job, du er til samtale om. Typisk kalder vi det "elevatortalen", og den skal du øve inden jobsamtalen, og du skal gøre den så målrettet som muligt hver gang. 

2. Hvorfor har du søgt dette job? 

Pas på med svar som: “virksomheden virker spændende.” Det fortæller ikke arbejdsgiveren om din motivation for netop denne stilling. Fortæl i stedet om de spændende arbejdsopgaver, gode udviklingsmuligheder eller hvad, der tiltaler dig ved jobbet.

Eksempel på besvarelse: 

“Jeg er særligt interesseret i denne stilling, fordi det giver mig mulighed for at arbejde med [banebrydende teknologi og bidrage til innovative projekter]. Jeg er motiveret af at forbedre processer og vil gerne bringe mine erfaringer i spil inden for [nævn et specifikt område, virksomheden arbejder med]. På dette team kan jeg skabe gode resultater, og jeg er meget spændt på, hvad vi kan opnå sammen." 

3. Hvad er dine styrker? 

Når du skal tale om dine styrker, så fremhæv 2-5 faglige og personlige egenskaber, som er relateret til stillingen, du søger. Husk at give eksempler på, hvordan du bruger/har brugt egenskaberne i konkrete situationer.

Eksempel på besvarelse: 

"En af mine største styrker er min evne til at kommunikere klart og effektivt, både skriftligt og mundtligt. Det var særligt nyttigt i min tidligere stilling, hvor jeg ofte var ansvarlig for at præsentere komplekse projekter til forskellige interessenter, herunder ledelsen og kunderne. Da virksomheden skulle lancere en ny produktlinje, var jeg ansvarlig for en projektpræsentation, hvor jeg sørgede for, at alle var velinformerede om produkterne, hvilket betød, at lanceringen var mere succesfuld end forventet.” 

4. Hvad er dine svagheder? 

Hvis du bliver spurgt om dine svagheder i en jobsamtale, er det vigtigt, at du er ærlig og selvreflekterende, samtidig med, at du viser, at du arbejder på at forbedre dig.

Eksempel på besvarelse:  

"Jeg kan være meget detaljeorienteret, hvilket nogle gange gør, at jeg bruger mere tid på opgaver end nødvendigt, fordi jeg nusser i detaljer. Jeg er opmærksom på, at det kan påvirke min effektivitet, og derfor arbejder jeg på at give slip og hvile i, at det jeg afleverer, er rigtig godt, så jeg kan eksekvere hurtigere, når der ikke er tid nok.” 

5. Hvad kan presse dig i dit arbejde? 

Når du bliver spurgt om, hvad der kan presse dig i dit arbejde, vil arbejdsgiveren gerne forstå, hvordan du håndterer stress og udfordringer. Husk at demonstrere, at du har strategier til at håndtere pressede situationer.

Eksempel på besvarelse:   

"Jeg kan føle mig presset, når jeg står over for flere deadlines på én gang. Især hvis opgaverne kræver dyb koncentration og præcision. Jeg håndterer det ved at prioritere opgaverne efter deadline og vigtighed, og jeg laver en detaljeret plan for, hvornår og hvordan jeg skal udføre dem. Desuden er jeg opmærksom på at tage regelmæssige pauser og få frisk luft i løbet af arbejdsdagen, så jeg kan fokusere.” 

6. Hvordan er du i et samarbejde? 

Arbejdsgiveren vil gerne vide, om du og dine arbejdsmetoder passer ind i teamet. Du kan tale om, hvad du anser som godt samarbejde, og hvordan du bidrager til en optimal samarbejdssituation og god stemning på kontoret. Du kan eventuelt give et eksempel på et samarbejde, som har fungeret rigtig godt og hvilken rolle, du påtog dig. 

7. Hvordan prioriterer og planlægger du dine opgaver? 

Fortæl, hvordan du danner dig et overblik over dine opgaver og deadlines.

Eksempel på besvarelse:   

“Jeg prioriterer og planlægger mine opgaver ved at identificere de mest kritiske opgaver, der har højeste værdi eller korteste deadlines. Jeg bruger værktøjer som to-do-lister og kalendere til at organisere og tidsestimere opgaverne, så jeg er sikker på, at jeg arbejder effektivt og holder styr på mine fremskridt.” 

8. Hvilke resultater har du tidligere opnået i dit arbejde? 

Du kan her komme ind på, hvilke ansvarsområder du har haft i tidligere job, og hvilken værdi du har skabt. Husk, at det skal være de eksempler, som giver mest mening i forhold til stillingen, du er til samtale om. 

Eksempel på besvarelse:  

"Et af de mest betydningsfulde resultater, jeg har opnået, var som [X] hos [tidligere arbejdsgiver]. Vi stod i en situation, hvor vores kundeudviklingsprocesser var ineffektive, hvilket førte til tab af potentielle kunder og manglende vækst. 

Min opgave var at analysere og forbedre disse processer. Jeg analyserede de nuværende metoder og indsamlede data, som jeg brugte til at identificere flaskehalse. Vi implementerede et nyt CRM-system, standardiserede vores salgsscript og indførte en opfølgningsprocedure. 

Resultatet var en 30% stigning i kundekonverteringsraten inden for de første 6 måneder, hvilket også bidrog til en betydelig stigning i virksomhedens omsætning. Det er jeg meget stolt af at have skabt." 

Dette svar viser tydeligt, hvordan du har anvendt dine færdigheder til at skabe konkrete forbedringer og resultater. Ved at inkludere specifikke tal og detaljer understreger du din værdi og viser tydeligt, hvordan du kan bidrage til den potentielle arbejdsgivers succes. 

9. Hvilke mål har du på lang sigt? 

Vær ærlig omkring dine faglige mål, og hvordan de kan hænge sammen med virksomhedens målsætninger. Hvis du er interesseret i en karriere inden for virksomheden, giver det mening, at du udtrykker dit ønske om at udvikle dig. Det er ikke forkert at forvente, at en god arbejdsindsats giver nye fremtidsudsigter i jobbet eller virksomheden, da begge parter skal have en følelse af værdi i samarbejdet. 

10. Hvorfor skal vi vælge dig? 

Du kan sidde med en følelse af, at du allerede har besvaret spørgsmålet på forskellige måder. Det er dog nu, at det er tid til at opsummere, hvordan netop dine kompetencer kan være til gavn for virksomheden.

Eksempel på besvarelse:   

“I skal vælge mig, fordi jeg har en kombination af erfaring og færdigheder, der passer perfekt til de krav, I har til stillingen. Jeg har [antal år] erfaring inden for [relevant område], hvor jeg har udviklet stærke kompetencer inden for [specifikke færdigheder, fx projektledelse, analytisk tænkning, kundehåndtering]. I mine tidligere roller har jeg bevist min evne til at [nævne konkrete resultater eller succeser, fx øge salget, forbedre processer, lede teams]. Jeg er sikker på, at jeg i denne rolle er i stand til at levere målbare resultater, der støtter jeres succes.” 


Forvent spørgsmålet om løn til jobsamtalen
 

Selvom løn kan være et svært emne for mange, skal du være forberedt på, at det kan komme allerede til den indledende samtale. Hvis du bliver spurgt, så undgå at sætte dig fast på et bestemt beløb, men i stedet spørge efter en lønramme for stillingen. 

Bliver du presset til at angive et beløb, skal du ikke udtrykke, at det ikke har betydning for dig. Understreg, at jobbet er det vigtigste, men derfor skal du kende din værdi og ikke sælge dig selv for billigt. Husk at kvalitet koster, og det ved en arbejdsgiver også godt. 

Inden samtalen kan du prøve vores lønberegner, så du kan blive klogere på, hvad andre i lignende stillinger og med samme erfaring får i løn. 

Prøv Ases lønberegner  


5 gode spørgsmål, du selv kan stille til jobsamtalen
 

Du kan med fordel også selv stille spørgsmål til jobsamtalen, så du viser engagement og nysgerrighed over for virksomheden og stillingen. Det hjælper dig også med at afgøre, om det er det rigtige sted for dig.

Her er 5 gode spørgsmål, der viser, at du har forberedt dig: 

1. "Kan du beskrive virksomhedskulturen, og hvordan teamet arbejder sammen?" 

Dette spørgsmål hjælper dig med at forstå, hvordan det er at arbejde i virksomheden, og om kulturen passer til dine værdier og arbejdsstil. 

2. "Hvordan ser en typisk dag ud for en person i denne stilling?" 

Dette spørgsmål giver indsigt i de daglige opgaver og forventninger, hvilket kan hjælpe dig med at vurdere, om rollen matcher dine færdigheder og interesser. 

3. "Hvordan måles succes i rollen, og hvad forventes der af den ideelle kandidat i de første 6 måneder?" 

Dette spørgsmål hjælper dig med at forstå, hvilke mål og KPI'er du vil blive bedømt på, og hvad der kræves for at lykkes i rollen. 

4. "Hvordan er mulighederne for faglig udvikling og karriereudvikling?" 

Dette spørgsmål viser, at du er interesseret i at udvikle dine færdigheder og vokse inden for virksomheden, og det giver dig en idé om de langsigtede muligheder. 

5. "Hvordan arbejder I med innovation og forbedring af processer?" 

Vis interesse for virksomhedens fremtidige udvikling, og hvordan den tilpasser sig ændringer i markedet eller industrien. 

 

Få personlig sparring inden jobsamtalen 

Vi ønsker at hjælpe alle vores medlemmer godt videre i job. Er du nervøs for din kommende jobsamtale? Så kontakt os og få personlig sparring, så du kan møde selvsikker og velforberedt op. 

Er du ikke medlem af Ase og ønsker at benytte dig af vores hjælp og sparring, kan du nemt og hurtigt melde dig ind. 

Meld dig ind i Ase

 

Læs også