Bliv klogere på dine svagheder

Selvom det er ubehageligt, så har spørgsmålet om dine svage sider faktisk en vigtig funktion i jobsamtalen – og det er derfor vigtigt, at du forbereder dig godt på det. 

Vær ærlig og reflekteret omkring dine svagheder 

Det er godt at svare ærligt, men brug noget tid på at overveje dine svage sider grundigt inden en jobsamtale. For der kan nemlig ligge en masse guldkorn i dit svar, som kan give din kommende arbejdsgiver en god indsigt i dig. 

Sådan præsenterer du dine svage sider til en jobsamtale 

Måden du præsenterer dine svagheder på kan være en styrke i sig selv: 

  1. Vis selvindsigt: Vær ærlig og erkend, at der er nogle områder, hvor du kan blive bedre. Det viser modenhed og selvindsigt, hvilket er værdifuldt for arbejdsgiveren. 
  2. Vælg reelle, men håndtérbare svagheder: Undgå at nævne svagheder, der kan påvirke jobbet direkte, men vælg nogle arbejdsmæssige områder, hvor du gerne vil udvikle dig og blive bedre - fx at sige nej til flere opgaver, bede om hjælp eller ikke bruge for lang tid på detaljer. 
  3. Fortæl om hvordan du arbejder på at forbedre dig: Når du har nævnt din svaghed, skal du være konkret og beskrive de tiltag, du har taget for at forbedre dig. Det viser, at du er proaktiv og villig til at arbejde på dig selv. 
  4. Vend dine svage sider til noget positivt: Selv når du taler om svagheder, skal du sørge for at lede samtalen tilbage til dine styrker og kvalifikationer. Forklar, hvordan dine svagheder faktisk kan være en styrke – fx laver du sjældent sjuskefejl, hvis du er meget detaljeorienteret. 

Vis, at du er reflekteret og engageret i din egen udvikling, da det kan bidrage positivt til samtalen. Hvis din svaghed fx er, at du er tilbageholdende med at bede om hjælp, kan du præsentere det på følgende måde:  

"Jeg har tidligere haft svært ved at bede om hjælp, fordi jeg gerne ville løse problemerne selv. Jeg har dog lært at samarbejde og at søge råd fra kolleger kan føre til bedre løsninger. Jeg arbejder nu aktivt på at være mere åben og bede om hjælp, når det er nødvendigt." 


Idéer til dine svage sider
 

Det kan være enormt svært at pege sine egne svage sider ud. For at hjælpe dine egne refleksioner i gang, får du her nogle eksempler på svage sider, der er reelle, men håndtérbare, og som let kan vendes til noget positivt. 

Brug dem som inspiration og tilpas dem, så de passer med netop din situation og personlighed. 

"Jeg har svært ved at sige nej"

Det kan være en svaghed at sige for meget ja til at hjælpe andre, hvis det betyder, at man ikke selv får lavet sine ting. Ofte vil en arbejdsgiver sætte pris på en hjælpsom og dedikeret medarbejder – og ved at nævne denne svaghed, får du også mellem linjerne fortalt, at du er arbejdsom. 

Husk dog at fremhæve, hvordan du arbejder på at forbedre fx din evne til at prioritere og delegere opgaver, så du kan holde fokus på dine egne projekter. 

"Jeg kan blive for detaljeorienteret"

Som udgangspunkt er en sans for detaljer et positivt træk, som mange arbejdsgivere vil sætte pris på. Du får med dette eksempel fremhævet, at du er grundig; men du skal også fremhæve, at du er opmærksom på, at du ikke bruger for meget tid på opgaven, og at du er bevidst om at finde en god balance mellem detaljegrad og produktivitet. 

På den måde vil en arbejdsgiver få et indtryk af, at du er en kandidat, der går efter kvalitet i dit arbejde. 

"Jeg kunne godt bruge mere erfaring inden for..."

Her er et meget ærligt svar – og det sætter mange arbejdsgivere pris på. Ofte kan kandidater ikke sætte kryds i alle bokse ved et stillingsopslag, så det er godt at være ærlig omkring, hvor du genre vil udvikle dig. 

Det viser indsigt og en parathed til at lære. 

"Jeg kan blive grebet af et projekt og have svært ved at give slip"

Med denne svaghed viser du, at du engagerer dig i høj grad. Når du gør det, er det vigtigt at lægge vægt på, hvad du gør for at vende svagheden til en styrke – måske ved at sætte deadlines til dig selv. 

Vend dine svage sider til din styrke 

Det er altid godt at vende sætningen til noget positivt. Fortæl fx hvordan du gerne vil blive bedre, få mere erfaring, eller hvordan du arbejder med din svaghed: 

"(...) jeg glæder mig til at dykke mere ned i ..." 

"(...) til gengæld har jeg erfaring inden for ..." 

"(...) og netop derfor, gør jeg altid det, at jeg ..." 

"(...) for at undgå det, plejer jeg at ..."  

 

Dine svage sider er en vigtig del af samtalen 

Når din kommende arbejdsgiver spørger ind til dine udfordringer, er det for at afdække, hvilken indsigt du har i dig selv. Forsøg derfor at sige sandheden - så kort og godt som muligt. Vær dig selv og tag udgangspunkt i det job, du søger. Fx at det kan være en svaghed, at du ikke har erfaring med [...], og at det er noget, du glæder dig til at lære mere om. Herefter kan du så fokusere på dine andre relevante færdigheder. 


Jobsamtalens vigtige spørgsmål
 

Når du forbereder dine svage sider inden samtalen, skal du også huske at fokusere på dine styrker – de er nemlig mindst lige så vigtige at kunne svare selvsikkert og fyldestgørende på til samtalen. 

Derudover kan der komme mange andre spørgsmål, som det er rigtig godt at forberede dig på inden. 

10 spørgsmål til jobsamtalen du skal kunne svare på


Få sparring hos Ase som medlem
 

Ved du ikke helt, hvad dine svage sider er, eller er det svært at sætte ord på dem? Som medlem af Ases fagforening kan du kontakte os for hjælp af vores jobkonsulenter til at blive klogere på dine svage sider – og hvordan du skal præsentere dem. 

Er du ikke medlem af Ase og ønsker at benytte dig af vores hjælp og rådgivning, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

 

Læs også