Barselsregler for far eller medmor

Som kommende far eller medmor har du flere rettigheder og muligheder, som sikrer dig tid til at være sammen med dit nyfødte barn. Reglerne er ændret flere gange for at fremme ligestilling mellem kønnene og give begge forældre en mere aktiv rolle i forældreskabet.

Øremærket fædreorlov: De første 2 uger

Du har ret til at holde 2 ugers fædreorlov eller medmororlov i forbindelse med fødslen.

Orloven udgør 14 kalenderdage, uanset om der er weekender og helligdage i perioden.

Du kan vente med at begynde orloven til jeres barn er kommet hjem fra hospitalet, men du skal som udgangspunkt holde den inden for de første 10 uger efter barnets fødsel.

Fædreorloven holdes typisk samlet, men du kan vælge at dele den op i kortere perioder, skal du aftaler det med din arbejdsgiver.

De 2 uger er øremærket, hvilket betyder, at moren ikke kan overtage dem. Hvis du ikke holder fædreorloven, går den tabt.

Formålet med fædreorloven er at give dig som far eller medmor mulighed for at deltage aktivt i barnets første tid og opbygge en tættere relation til barnet. Orloven giver også familien en bedre mulighed for at fordele ansvaret for omsorgen og skabe balance mellem arbejdsliv og familieliv.


Forældreorlov: 22 uger

Ud over de 2 ugers fædreorlov har du, ligesom din partner, ret til 22 ugers orlov med barselsdagpenge - den såkaldte forældreorlov. Hvis du er lønmodtager, er 9 uger øremærket til dig som far eller medmor. De 9 uger skal afholdes inden barnets første fødselsdag og kan som udgangspunkt ikke overdrages til moren. Hvis du ikke bruger de 9 uger, går de tabt, medmindre du er forhindret i at holde orloven pga. særlige forhold såsom alvorlig sygdom. De resterende 13 uger kan overdrages til moren.

Hvis du som far eller medmor er ledig, selvstændig eller studerende, kan du overdrage alle 22 uger.

Planlæg orloven sammen, så den passer til jeres behov. I kan tage barsel på samme tid eller forskudt af hinanden, afhængigt af hvad der fungerer bedst for jeres familie.


Løn og dagpenge under barsel

Reglerne for løn og barselsdagpenge afhænger af dit ansættelsesforhold. Nogle arbejdsgivere tilbyder fuld løn under en del af barselsorloven, mens andre kræver, at du søger om barselsdagpenge hos Udbetaling Danmark. Det er vigtigt at tjekke din overenskomst eller kontrakt for at forstå, hvilke vilkår der gælder for dig.


Fleksibel barsel og nedsat arbejdstid

De danske barselsregler tillader stor fleksibilitet for medfædre og medmødre for at give mulighed for at dele barslen op i flere perioder eller kombinere den med deltidsarbejde. Det kan være en fordel, hvis I ønsker at fordele barslen over en længere periode.

Vil du arbejde på nedsat tid under din barsel, kræver det en aftale med din arbejdsgiver. Det kaldes "delvis genoptaget arbejde," og du kan modtage barselsdagpenge for de timer, du er på orlov. Din arbejdsgiver skal informere Udbetaling Danmark om, hvor mange timer du arbejder for, at de kan beregne dine barselsdagpenge.

Du kan også vælge at forlænge orloven med 8 eller 14 uger, såfremt orloven er holdt efter de første 10 uger, uden at der er afholdt ferie eller arbejdet. Hvis du er ledig, kan du forlænge med 8 uger. Uanset om du er i arbejde eller ledig, kan du dog ikke modtage flere barselsdagpenge, hvis du forlænger din barsel.

Endelig har du også ret til at udskyde 5 uger af din forældreorlov til afholdelse, inden barnet fylder 9 år.

Læs mere om forlængelse af barsel

Læs mere om udskydelse af barsel


Særligt for dig, der fik barn før 2. august 2022

Fik du barn før 2. august 2022, gælder de gamle barselsregler. Tidligere var ingen uger øremærket til far eller medmor, og I kunne frit dele orloven mellem jer. Hvis du udskød orlov under de gamle regler, kan du stadig have orlov til gode, som skal bruges inden dit barn fylder 9 år.

Læs mere om barselsregler for børn født før 2. august 2022 på borger.dk

Hvad sker der, hvis jeg ikke bruger mine 11 ugers øremærket barsel?

Hvis du ikke bruger de 11 øremærkede ugers barsel, går de tabt. Det er derfor vigtigt at planlægge dem i god tid.

Kan jeg kombinere barsel og deltidsarbejde?

Ja, det er muligt at kombinere barsel med deltidsarbejde, men det kræver en aftale med din arbejdsgiver.

Har du spørgsmål til barsel? 

Kontakt os, hvis du som medlem har spørgsmål til barsel, uanset om det drejer sig om generelle spørgsmål eller din specifikke situation.

Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

Læs også... 

Gør som 130.000+ andre