Jobafklaringsforløb

Hvis du ikke kan forlænge dine sygedagpenge og stadig ikke kan arbejde på grund af sygdom, har du ret til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse.

Nedenfor kan du læse hvad et jobafklaringsforløb er, hvem der er berettiget til det samt varighed og satser.

Hvad er et jobafklaringsforløb? 

Et jobafklaringsforløb bliver skræddersyet til din særlige situation. Forløbet giver dig mulighed for at få støtte, så du kan komme tilbage i arbejde. Du kan opleve at blive tilbudt f.eks. en praktikplads, hvor du har mulighed for at afprøve din arbejdsevne med forskellige opgaver, hvor du gradvist øger dine arbejdstimer, indtil du er klar til at blive raskmeldt.

I løbet af jobafklaringsforløbet vil du have en sagsbehandler fra kommunen som din primære kontaktperson. Sagsbehandleren vil løbende kontakte dig og sikre, at den plan, I har aftalt, følges som planlagt eller bliver justeret undervejs.

Hvem er berettiget til det? 

Et jobafklaringsforløb er til dem, der ikke kan forlænge deres periode med sygedagpenge, men stadig ikke er i stand til at varetage et arbejde på grund af sygdom.

For at være berettiget til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, er det afgørende, at du ikke er i stand til at arbejde på grund af din egen sygdom i overensstemmelse med reglerne i sygedagpengeloven.

Varighed af forløbet 

Et jobafklaringsforløb kan strække sig i op til to år ad gangen og kun så længe du fortsat er uarbejdsdygtig pga. sygdom. Hvis du fortsat er sygemeldt og ikke klar til at vende tilbage til arbejdsmarkedet eller uddannelse efter det første forløb, har du ret til endnu et jobafklaringsforløb.

Hvis du stadig er sygemeldt efter det andet forløb, kan rehabiliteringsteamet anbefale yderligere forløb - så du ikke lige pludseligt står helt uden indtægt.

Må man holde ferie under jobafklaringsforløb?

Du modtager ressourceforløbsydelse, mens du er i et jobafklaringsforløb. Når du har modtaget ressourceforløbsydelse i hvad der svarer til 12 sammenhængende måneder, har du ret til 5 ugers ferie med ydelsen.

Hvad hvis jeg er raskmeldt?

Du kan kun afholde ferie med ressourceforløbsydelse, så længe du er berettiget til det - du kan derfor ikke holde ferie med ydelsen, hvis du er blevet raskmeldt og er stoppet i jobafklaringsforløbet.

Feriegodtgørelse

Har du optjent ret til ferie med feriegodtgørelse fra en arbejdsgiver, skal du afholde denne ferie før du kan afholde den ferie, du har optjent på ressourceforløbsydelse - den samlede ferie kan højst være 5 uger. Ferie med feriegodtgørelse kan afholdes, selvom du ikke har fået udbetalt ressourceforløbsydelse i sammenlagt 12 måneder.

Ressourceforløbsydelse

Du vil under dit jobafklaringsforløbet modtage en ressourceforløbsydelse. Nedenfor kan du se satserne alt efter om du har eller ikke har børn - og om de er over eller under 18 år.

  • Har du børn under 18 år, vil du få 16.972 kr. om måneden (2025)

  • Har du ikke børn, eller er dine børn over 18 år, vil du få 12.770 kr. om måneden (2025).

Du skal være opmærksom på, at hvis du har andre indtægter som f.eks. udbetalinger fra forsikring, fratrækkes disse som udgangspunkt fra din ressourceforløbsydelse.

Husk, at du skal stå til rådighed

Du kan kun modtage din ressourceforløbsydelse under dit jobafklaringsforløb, hvis du står til rådighed for de tilbud, som fremgår af den aftalte rehabiliteringsplan. Det er samtidigt også et krav, at du deltager i jobsamtaler samt møder ved jobcenteret og kommunen.