Opsigelse i henhold til funktionærloven

Bliver du opsagt som ansat efter funktionærloven, har du krav på at kende årsagen. Du har også krav på et opsigelsesvarsel, som afhænger af din anciennitet. Hvis du selv siger op, afhænger dit opsigelsesvarsel af din ansættelseskontrakt og eventuelle overenskomst.  

Opsigelsesvarsler hvis du som funktionær bliver opsagt

Efter funktionærloven gælder følgende varsler:

  • Op til 6 måneders ansættelse - 1 måneds opsigelsesvarsel
  • Fra 6 måneders til 3 års ansættelse - 3 måneders opsigelsesvarsel
  • Fra 3 års til 6 års ansættelse - 4 måneders opsigelsesvarsel
  • Fra 6 års til 9 års ansættelse - 5 måneders opsigelsesvarsel
  • Over 9 års ansættelse - 6 måneders opsigelsesvarsel

Opsigelsesvarslet skal du have modtaget til udgangen af en måned, og opsigelsesvarslets længde skal tælles med, når din anciennitet bliver beregnet.

Din fratrædelsesdato skal i henhold til opsigelsen ligge inden for den pågældende anciennitetsperiode - ellers har du krav på det opsigelsesvarsel, der hører til den næste periode.

Bemærk, at du skal have modtaget opsigelsen inden månedens udgang klokken 23.59, før varslet træder i kraft.

Eksempel
Du har været ansat i 3 år og 6 måneder. Dit opsigelsesvarsel er på 4 måneder. Bliver du opsagt til fratræden d. 30. september, skal du have modtaget den skriftlige opsigelse senest d. 31. maj klokken 23.59. Modtager du først opsigelsen d. 1. juni, rykkes din fratrædelse til 31. oktober – altså en hel måned senere.

 

Sådan udregnes din anciennitet

Din anciennitet regnes fra den dag, du ansættes. Det betyder, at en eventuel prøvetid tæller med.

Hvis du har været vikar og fortsætter i stillingen umiddelbart efter udløbet af vikaransættelsen, bliver vikaransættelsen talt med i din anciennitet. Det gælder både i forhold til opsigelsesvarsel, godtgørelse mv. Det gælder også, hvis du som elev efter overstået elevtid fortsætter i en funktionærstilling hos samme arbejdsgiver.

Bemærk, at hvis du ikke er omfattet af funktionærloven, afhænger det af din overenskomst, om din vikar- og/eller elevtid tæller med i ancienniteten.

Undtagelser fra funktionærlovens opsigelsesvarsler

Der kan aftales særlige undtagelser fra funktionærlovens opsigelsesvarsler med din arbejdsgiver. Er det tilfældet, vil det fremgå af din ansættelseskontrakt. Typisk handler fravigelserne om prøvetid, 120-dages reglen eller et længere opsigelsesvarsel.

Opsigelse i prøvetiden

I ansættelseskontrakten kan det aftales, at der gælder en prøvetid på op til 3 måneder i begyndelsen af din ansættelse.

Hvis der er aftalt prøvetid, kan du sige op uden varsel, medmindre det er aftalt, at der i prøvetiden er 14 dages opsigelsesvarsel fra begge parter. Du kan dermed også opsiges med 14 dages varsel til du skal fratræde, og reglen om, at opsigelsen først kan få virkning ved en måneds udgang, gælder altså ikke længere.

Aftale om forlænget opsigelsesvarsel

Du har mulighed for at indgå en skriftlig aftale om et opsigelsesvarsel, der er længere end det, der gælder i funktionærloven, hvis din arbejdsgiver forlænger sit varsel med samme antal måneder. Er der kun tale om en forlængelse af dit opsigelsesvarsel, er aftalen ikke gyldig.

Er du blevet opsagt?

Kontakt os på MitAse, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Er du ikke medlem af Ase, og ønsker du hjælp og rådgivning vedrørende opsigelse, kan du nemt og hurtigt melde dig ind. 

Meld dig ind i Ase

 

Læs også