Sådan bruger du ChatGPT til din jobansøgning

Hvis du bruger det rigtigt, kan ChatGPT være en utrolig værdifuld sparringspartner i din jobsøgning. ChatGPT kan nemlig hjælpe dig på flere måder, når du skriver jobansøgninger. Det handler bare om, hvordan du kommunikerer med den eller prompter den. 

Hvad er ChatGPT? 

Kort fortalt er ChatGPT en form for kunstig intelligens. I dette tilfælde en chatrobot. GPT står for 'Generative Pre-trained Transformer', hvilket betyder, at den er trænet til både at forstå og formulere sig som et helt almindeligt menneske. 


Prøv ChatGPT 

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med ChatGPT i din jobsøgning, kan du på chat.openai.com nemt oprette dig som gratis bruger. 

Du skal dog være opmærksom på, at den udgave, som er gratis, ikke har opdateret sine informationer om virksomheder, hjemmesider, og hvad der ellers er sket siden 2021 - dens data kan derfor være forældet afhængig af, hvilken branche du søger arbejde i. 

Del ikke personoplysninger såsom din adresse, telefonnummer, fødselsdato eller lignende med ChatGPT. 

 

Sådan kommunikerer du med ChatGPT 

Du har sikkert hørt begrebet "prompting" i forbindelse med brugen af ChatGPT. At prompte betyder, at du giver ChatGPT de instrukser, viden og information, den skal bruge for at generere et godt og brugbart svar. 

Prompting er derfor en vigtig del af at arbejde med kunstig intelligens, som fx ChatGPT. Der er forskellige måder at prompte på, alt afhængigt af hvilke svar og hvilken type sparring du har behov for. 

Vær specifik

Jo mere specifik og detaljeret din prompt er, desto bedre svar får du. Undgå derfor at stille generelle spørgsmål, da du højest sandsynligt vil få et meget generelt svar tilbage. Fx vil prompten: “kan du skrive en jobansøgning” resultere i en meget generisk kladde, som ikke er målrettet et bestemt job eller branche og overhovedet ikke tager udgangspunkt i dig, og hvad du kan. 

Men hvis du prompter den: “kan du skrive en jobansøgning til dette job: [link til stillingsopslaget] og inddrage mine vigtigste kompetencer fra mit CV: [indsæt dit CV]”, så får du et udkast, der i langt højere grad er målrettet stillingen, bygger på dine kompetencer og ‘føles som dig’. 

Hvis du bruger ChatGPT som sparringspartner i din jobansøgning, kan du derfor med fordel indtaste eller beskrive jobopslaget, samt stillingen du søger og hvorfor, for at få mere præcise, målrettede og brugbare svar. 

Giv den rette kontekst

For at ChatGPT bedst muligt skal kunne forstå dit spørgsmål, er du også nødt til at give den både sammenhæng og kontekst. En god ide kan derfor være at indtaste eller beskrive jobopslaget samt stillingen du søger og hvorfor, da ChatGPT så vil kunne generere et mere præcist, målrettet og brugbart svar.

Brug den rigtige prompt 

Hvis du fx gerne vil have sparring på dine faglige kompetencer, kan du prompte ChatGPT på følgende måde: "Skriv en ansøgning til dette job [link til jobbet] med fokus på følgende kompetencer: Lagerstyring, klargørelse af varer til forsendelse, truckcertifikat, kendskab til lagerstyringsprogrammer." 

Herefter vil ChatGPT give dig et udkast til en ansøgning, som indeholder de faglige kompetencer, du har nævnt. 

Hvis du vil have hjælp til at skrive et afsnit om dine personlige kompetencer, kan du bruge følgende prompt: "Tilføj et afsnit, der fortæller om mine personlige kompetencer: stabil, flere års erfaring inden for lagerarbejde, selvstændig, taler og forstår engelsk, struktureret." 

Nu vil ChatGPT ændre i det oprindelige svar og tilføje de rettelser, du har bedt den om, og du er klar til at gå i gang med din ansøgning. 

Prøv dig frem

Hvis du ikke får det ønskede svar i første omgang, kan du prøve at justere din prompt. Nogle gange skal du blot omformulere din prompt, et ord eller stille et par opfølgende prompts. Andre gange skal du være mere tydelig omkring, hvad og i hvilken kontekst du skal bruge svaret. 

Prøv dig frem. ChatGPT gemmer heldigvis dine chats, så du hele tiden kan vende tilbage til samtalen og stille uddybende eller opfølgende spørgsmål. 

Stil opfølgende spørgsmål

Du kan med fordel stille nye eller opfølgende prompts for at få et mere dybdegående svar eller forskellige perspektiver, inden du går i gang med at skrive. 

Vær tålmodig

Det kan være svært og en lille smule frustrerende de første par gange, du prøver kræfter med ChatGPT. Men bare rolig, øvelse gør mester. Jo mere du øver dig i at prompte og justere dine input - desto bedre vil du blive til at interagere med ChatGPT og få de svar, du ønsker. 

Ordblindhed og stavefejl

ChatGPT kan godt forstå, hvad du mener, hvis du laver stavefejl eller er ordblind - så det skal du ikke lade dig begrænse af. 

Hvordan kan ChatGPT hjælpe mig med min jobansøgning? 

Driller strukturen, kan du ikke få sat ord på dine kompetencer, eller vil motivationsafsnittet ikke tage form? Så kan du bede ChatGPT om hjælp. 

  • Struktur og format: ChatGPT kan give dig en generel skabelon for din jobansøgning eller hjælpe dig med, hvordan du bedst strukturerer dit indhold, hvilke sektioner du bør inkludere (fx introduktion, erfaring, kompetencer og afslutning), og hvordan du formaterer ansøgningen.  
  • Tilpas ansøgningen til jobopslaget: Du kan også bede ChatGPT om at analysere et specifikt jobopslag og identificere nøgleord og krav, som du bør fokusere på i din ansøgning. På den måde kan du præsentere dine kvalifikationer og erfaringer bedst muligt i forhold til, hvad arbejdsgiveren leder efter.  
  • Hjælp til tekst og indhold: Få hjælp til at formulere de indledende sætninger eller få et udkast til et afsnit, hvis du er gået i stå. Brug forslaget til at komme videre med din ansøgning. Husk at rette sproget til, så det føles som dig. 
  • Sæt ord på dine kompetencer: Hvis du har svært ved at formulere eller uddybe dine faglige og personlige kompetencer i din ansøgning eller på dit CV, kan du bede ChatGPT om hjælp - du skal blot prompte den til det: 

    • Beskriv hvilke færdigheder og viden, du besidder (fx programmering, projektledelse, kommunikation og teamwork).
    • Giv konkrete eksempler på, hvordan du har anvendt dine kompetencer i tidligere jobs, projekter, eller uddannelsessammenhænge. 
    • Beskriv også hvilken branche eller område, du søger arbejde inden for. Det kan påvirke, hvordan du vægter og beskriver dine kompetencer, så de er mest relevante for jobbet.  
  • Korrekturlæsning og forbedring: Bed om feedback på din færdige ansøgning. ChatGPT kan foreslå forbedringer i forhold til grammatik, ordvalg og sætningsstruktur. Den kan også hjælpe med at sikre, at dit sprog er klart og overbevisende. Starter du fx alle sætninger med ‘jeg’?  
  • Forberedelse af motivationsafsnittet: Fortæl ChatGPT, hvorfor du synes, at et specifikt job er spændende og interessant, og bed den skrive et motivationsafsnit ud fra det, når den sammenholder det med dit CV.  
  • Hvis du vil skifte branche: Står du overfor et brancheskift og ved ikke helt, hvordan du skal formulere dine kompetencer og færdigheder, så de matcher den nye branche, kan ChatGPT hjælpe dig. Som inspiration kan du bruge prompten “Beskriv værdien af mine kompetencer som [...], i en stilling som [...]."
  • Forbered gode spørgsmål til din jobsamtale: Du kan også få hjælp til at forberede dig til jobsamtalen. Ud fra stillingsopslaget, virksomhedens hjemmeside og din ansøgning, kan du bede ChatGPT formulere nogle gode spørgsmål, som du kan stille til selve jobsamtalen: "Jeg skal til jobsamtale som/hos (...), giv mig 6 gode spørgsmål jeg kan stille til samtalen". 

Online kursus i ChatGPT

Er du interesseret i at optimere din jobsøgning med kunstig intelligens?

Som medlem af Ase kan du tilmelde dig vores online kursus og blive klogere på ChatGPT som værktøj i jobsøgningsprocessen. På kurset uddyber vi alle fordele, men også hvilke ulemper du skal være opmærksom på, når du bruger ChatGPT i din jobsøgning.

 

Tilmeld dig nu

Hvad er ChatGPT's begrænsninger? 

Vær opmærksom på, at det er dig selv, der skal tage styringen, når du laver jobsøgning med kunstig intelligens. Det er (som altid) dit eget ansvar, at de ansøgninger, du sender ud, er korrekte og afspejler din erfaring samt faglige og personlige kompetencer. 

Hvis du fx ikke prompter ChatGPT korrekt eller grundigt nok, kan du risikere: 

  • At din ansøgning ikke er målrettet. 
  • En standardiseret ansøgning, der afspejler manglende forståelse for jobindholdet. 
  • Fejl i ansøgningen eller forkerte informationer. 
  • At du oversælger dig selv med kompetencer eller færdigheder, du ikke har. 

Vigtigst af alt: vær kritisk overfor de informationer, som ChatGPT giver dig. Læs altid svarene igennem og vurdér, hvorvidt det faktisk lyder som dig og matcher din personlighed. 

 

Læs også