Faglig profil i CV'et - Gør din erfaring og kompetencer synlige - Ase

Tips til den faglige profil

Præsentér dig selv, din motivation for jobbet, og hvad du kan byde ind med på maks. 5-10 linjer. Vi stiller skarpt på, hvorfor din faglige profil er en vigtig del af dit CV, og giver dig gode råd til opbygningen.

Hvad er den faglige profil i CV'et?

Mange kalder den faglige profil for et resumé, men det er ikke helt rigtigt. Resuméet er nemlig bagudrettet og opsummerer dine kompetencer og færdigheder. Den faglige profil derimod beskriver, hvordan du matcher det job, du er ved at søge. Det er faktisk det eneste sted i CV'et, hvor du kan tænke fremtiden ind. 

Din faglige profil fungerer som en appetitvækker. Du kan sammenligne den med elevatortalen, hvor du skal præsentere dig selv på 30-60 sekunder, men her skal det bare gøres på skrift. Det vil sige, at du har 5-10 linjer til at vise din motivation for stillingen og fortælle virksomheden, hvorfor de skal ansætte dig. 

Hvordan skriver jeg en god faglig profil?  

Den faglige profil skal stå som noget af det første i dit CV - lige under dine kontaktoplysninger og dit eventuelle profilbillede. Mange arbejdsgivere læser kun dit CV i første omgang, så det er vigtigt, at du skræddersyr profilen til den specifikke stilling: 

  1. Undgå at genbruge teksten på tværs af ansøgninger. Hold det kort, relevant og præcist.
  2. Brug ikke pladsen på at skrive dit navn og andre formalia – det oplyser du andre steder.
  3. Fokusér på de kompetencer, som er vigtigst for det job, du søger. Beskriv, hvad du kan tilbyde og underbyg med din erfaring.
  4. Det er vigtigt hverken at overdrive eller underdrive din kunnen - det er nu, du skal sælge dig selv.
  5. Brug nøgleord fra jobopslaget – det skaber genkendelighed for arbejdsgiveren, som kan se, at du har forholdt dig til jobopslaget. 
  6. Prioritér og skær alt overflødigt væk.

Du kan med fordel lave et uredigeret udkast, hvor du ikke tænker på hverken ordvalg eller længde. Ofte får du skrevet en masse gode idéer ned, som du efterfølgende kan forkorte. 

Det kan også give god mening at lave de andre dele af dit CV først, så du får en bedre fornemmelse af, hvad dine kompetencer og erfaringer egentlig er. Derefter kan du plukke de mest relevante og bygge din faglige profil op omkring dem. 

Sådan laver du laver godt CV

Eksempel på den gode profiltekst

"Fokus på formidling og kommunikation har været en rød tråd gennem hele min karriere, lige fra undervisning i gymnasiet til salg af livsstilsprodukter. Jeg ønsker fremadrettet at bruge disse erfaringer og kompetencer inden for kundeservice. Min situationsfornemmelse, min forretningsforståelse, og min evne til at sætte mig i kundens sted, gør mig i stand til at levere kundeservice ud over det sædvanlige og dermed skabe kundetilfredshed og loyalitet." 

 

Læs også