Sådan beskriver du dine IT-kompetencer i CV’et

Det er vigtigt, at du beskriver dine IT-kompetencer godt og korrekt på dit CV. En grundig beskrivelse af dine IT-kompetencer kan nemlig være med til at afgøre, hvorvidt du lander en samtale på dit drømmejob eller ej. 

Lær at beskrive dine IT-kompetencer

Hvad er IT-kompetencer?

Dine IT-kompetencer er den erfaring, uddannelse og evt. de certificeringer, du har, i bestemte programmer eller software. 


Niveauerne af dine IT-kompetencer

Niveau er betegnelsen for, hvor god du er til at bruge et program og software. Når du skriver en IT-kompetence på dit CV, er det vigtigt, at du også angiver dit niveau for kompetencen.  

Du kan beskrive dit niveau med følgende ord: 

  • Kendskab 
  • Bruger 
  • Rutineret 
  • Superbruger 
  • Ekspert 

‘Bruger’ er det næstlaveste niveau på skalaen. Når du beskriver dig selv som ‘bruger’, er du som oftest nybegynder og har en minimal erfaring med programmet eller softwaren. Du kan navigere rundt i systemerne på et grundlæggende niveau. 

Hvis du derimod betegner dig selv som ‘ekspert’ i et bestemt program eller software, forventer arbejdsgiveren, at du ved, hvordan programmet eller softwaren fungerer helt ned til mindste detalje. 

Vi anbefaler, at du som udgangspunkt ikke bruger niveauet ‘kendskab’. Det har nemlig en modsigende effekt at skrive et program eller software på dit CV, som du rent faktisk kun har kendskab til, men ikke rigtigt kan bruge. Så er det bedre at lade være med at nævne programmet på dit CV. 


Hvilke IT-kompetencer er relevante at skrive på dit CV? 

Det kan være svært at gennemskue, hvilke kompetencer der er relevante at inkludere i dit CV og hvilke, der ikke er. En god tommelfingerregel er, at du som udgangspunkt kun nævner de kompetencer, som er relevante for jobbet. 

Hvis du fx søger et job som regnskabsassistent, giver det god mening, at du beskriver, hvor erfaren du er i at bruge Excel. 

Søger du derimod en stilling som grafisk designer, er det helt klart mere relevant at fremhæve, hvor god du er til fx Photoshop eller InDesign. 

Inddel kompetencerne i overskrifter såsom ‘kundeservice’, ‘administration’, ‘kommunikation’ m.m. Uddyb derefter, hvordan kompetencen er opnået, og hvorfor den er relevant for stillingen. 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt beskriver din faglige profil, har vi samlet en række gode råd og eksempler, som du kan bruge til dit CV: 

5 gode råd at skrive bag øret

  1. Det er vigtigt, at du hverken overdriver eller underdriver dit niveau på CV'et eller til jobsamtalen.

  2. Brug vores onlinekurser, og bliv klogere på dine kompetencer, dit CV eller din ansøgning.

  3. Brug punktform til dine færdigheder og brødtekst til dine kompetencer.

  4. Sørg for, at dine IT-kompetencer og færdigheder udgør et samlet sæt og ikke stritter i forskellige retninger.

  5. Skriv kun de færdigheder, som er relevante i forhold til stillingen, og de arbejdsopgaver som fremgår i jobopslaget – og fremhæv dem.

Dit CV skal altså ses som et supplement til din ansøgning. Det skal stå knivskarpt og målrettet, så arbejdsgiveren får lyst til at læse videre. Det er her, du bliver sorteret fra eller kommer skridtet videre.

Få rådgivning af Ase som medlem

Har du brug for mere hjælp til at lande drømmejobbet, kan du som medlem kontakte os for feedback på dit CV, jobansøgning eller din LinkedIn-profil. 

Er du endnu ikke medlem, og vil du blive klogere på dit CV, hvordan du skriver en ansøgning, eller få gode råd inden en jobsamtale, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

Som medlem af Ase a-kasse får du desuden adgang til en lang række onlinekurser, herunder et der giver dig endnu flere tips til, hvordan du sætter ord på dine kompetencer, så du kan beskrive din værdi for din kommende arbejdsgiver.

 

Læs også