Krav til din jobsøgning

Når du er jobsøgende, er der mange regler, krav og tidsfrister, du skal være opmærksom på for ikke at miste din ret til dagpenge. Det gælder bl.a. det antal job, du skal søge hver måned, og at du husker at registrere din jobsøgning på jobnet.dk.  

Hvor mange jobs skal jeg søge?

Det er vigtigt, at du er aktivt jobsøgende. At være aktivt jobsøgende som medlem af Ase betyder, at du skal søge job hver uge og mindst 6 job om måneden. Dette gælder også, mens du er i et jobtilbud arrangeret af dit jobcenter, eller mens du arbejder på nedsat tid med supplerende dagpenge.

 

Hvad tæller som jobsøgning?

Du skal søge fuldtidsstillinger, der er almindelige for det fagområde, du søger arbejde inden for.

Hvis du søger en opslået stilling, vil det fremgå af opslaget, hvordan du skal søge jobbet. Nogle stillinger kan du kun søge ved en målrettet skriftlig ansøgning vedlagt dit CV, mens andre stillinger søges ved personlig henvendelse eller en mail.

Dit niveau for jobsøgning skal være højt. Det betyder, at din ansøgning skal være målrettet arbejdsgiveren og vise, at du er motiveret og kvalificeret til jobbet. Du skal altså give udtryk for, at du ønsker at få jobbet, du søger.

Du skal primært søge opslåede stillinger, men du må også gerne søge uopfordret, bruge dit netværk og kontakter eller andre metoder, hvis der er få opslåede stillinger inden for det faglige område, hvor du søger arbejde.

Er der ikke nok opslåede stillinger i dit nærområde, er det vigtigt at du også søger bredt geografisk - der er nemlig et lovkrav om, at du må acceptere en samlet daglig transporttid på op til 3 timer med offentlig transport. Er du mellem- eller højtuddannet, skal du faktisk også stå til rådighed for arbejde i et større geografisk område. Dette vil fremgå af den fælles aftale om din jobsøgning, du vil blive indkaldt til.

Få inspiration til din jobsøgning

Sådan står du til rådighed for arbejdsmarkedet


Fælles aftale om din jobsøgning

Når vi første gang indkalder dig til et møde hos os, er det til den første jobsamtale. Denne samtale er altid med fysisk fremmøde. Du vil under mødet sammen med Ases kundekonsulent indgå en fælles aftale om krav til din jobsøgning.

Den første jobsamtale fastlægger følgende:

  • De fagområder - herunder stillingsbetegnelser - som du primært skal søge arbejde inden for.
  • Hvilket geografisk område, du skal søge job inden for.
  • På hvilken måde, du skal søge job.
  • Forventning til din fremtidige jobsøgningsaktivitet.

Den fælles aftale om din jobsøgning indeholder de forpligtelser, som du skal leve op til for at kunne anses for aktivt jobsøgende. Lever du ikke op til disse forventninger, kan du miste retten til at modtage dagpenge.


Registrer din jobsøgning på jobnet

Du skal løbende, mindst 1 gang om ugen, registrere de stillinger, som du har søgt i din joblog på jobnet.dk.

Når du taster din jobsøgning, skal du oplyse følgende:

  • Dato for hvornår du har søgt en stilling
  • Hvor du har søgt arbejde
  • Stillingsbetegnelse
  • Antallet af arbejdstimer pr. uge
  • Virksomhedens navn og adresse
  • Hvorvidt det var en opslået stilling
  • Hvordan du søgte jobbet

Du skal, som udgangspunkt, mindst én gang om måneden uploade to af dine ansøgninger i din joblog.  

Det er vigtigt, at du registrerer din jobsøgning løbende - og korrekt og i tide -, da din jobsøgningsaktivitet indgår som et element i vores vurdering af, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet eller ej. 

Oplever du tekniske problemer, er det vigtigt, at du kontakter os eller dit jobcenter.

 

Har jeg pligt til at tage et job, jeg bliver henvist til?

Hvis dit jobcenter henviser dig til et eventuelt arbejde, er det som udgangspunkt et arbejde, du er i stand til at påtage dig. Det kan også være arbejde uden for dit fagområde eller ufaglært arbejde. Jobcentret skal dog tage hensyn til, at der sker en rimelig udnyttelse af din uddannelse og kvalifikationer.

Vær opmærksom på, at hvis du afslår et arbejde, som du er henvist til, eller handler på en måde, der kan sidestilles med et afslag (fx ved at udtrykke manglende interesse), kan du få en karantæne på 3 uger for selvforskyldt ledighed, eller helt miste din ret til dagpenge.

Læs mere om selvforskyldt ledighed og karantæne

Læs mere om kravene til dig, der er på dagpenge


Hvis du starter i job inden for de næste 6 uger

Hvis du kan dokumentere, at du starter i fuldtidsarbejde inden for de næste 6 uger, har du mulighed for at blive fritaget fra rådighedsforpligtelsen. Kontakt os eller dit jobcenter, hvis du har spørgsmål herom.