Selvforskyldt ledighed og karantæne

En karantæne er en periode, hvor du ikke kan få dagpenge. Som medlem kan du blive pålagt en karantæne, hvis du fx selv siger dit job op uden gyldig grund eller afviser et arbejde, du er henvist til som ledig. Få svar på, hvornår du vil få karantæne, og hvad du selv kan gøre for at undgå at få den.

Du vil selv sige op

Hvis du selv siger dit job op med dit gældende opsigelsesvarsel, er du som udgangspunkt selvforskyldt ledig. Det betyder, at du bliver pålagt en karantæne på 3 uger (111 timer). Det samme gør sig gældende, hvis du siger et arbejde op, inden du er begyndt i jobbet, eller hvis du ikke møder op på første arbejdsdag.

 

Undgå karantæne hvis du har en gyldig grund til at sige op

Hvis du opfylder en af de gyldige grunde, der står i reglerne, har du mulighed for at sige op uden at blive pålagt karantæne. De gyldige grunde relaterer sig som regel til arbejdsmarkedet.

Eksempler på gyldige grunde, hvor du kan slippe for karantæne, er:

  • Sygdom. Du skal have forsøgt at finde en løsning inden opsigelse. Det kan være sygemelding, behandling, hjælpemidler m.v. Du skal også have talt med din arbejdsgiver om andet arbejde på arbejdspladsen, som du kan klare. Når begge dele er undersøgt, skal du have udfyldt en særlig lægeattest, som du kan få i a-kassen.
  • Problemer med pasning af børn eller andre familiemedlemmer med samme bopæl som dig. Her skal du have forsøgt at finde anden pasning eller få ændret din arbejdstid, inden du evt. siger op.
  • Manglende løn. Du skal have rejst krav om den manglende løn overfor din arbejdsgiver og have givet ham en rimelig frist til betaling. Du skal gøre det skriftligt, så du kan dokumentere, hvad du har gjort.

Har du ikke en gyldig grund, kan du ikke sige op, uden at det får konsekvenser for din ret til dagpenge.

Læs mere om opsigelsesvarsel, hvis du selv siger op

Kontakt os, inden du siger op, så vi kan vejlede dig. Der er nemlig knyttet betingelser til de fleste gyldige grunde.

Du er blevet sagt op af din arbejdsgiver

Der kan være mange grunde til, at din arbejdsgiver vælger at opsige dig. Når du bliver afskediget, skal a-kassen vurdere, om du selv har givet anledning til opsigelsen og dermed er ‘selvforskyldt ledig’. Langt de fleste opsigelser er ikke selvforskyldte. 

Nå du henvender dig til a-kassen med en opsigelse, ser vi på, hvad der står i en evt. skriftlig opsigelse. Vi hører, hvad du forklarer, og ofte også hvad arbejdsgiver siger, og ud fra det foretager vi en samlet vurdering. Hvis du selv har givet anledning til opsigelsen, eller den væsentligst skyldes dig, bliver du pålagt 3 ugers karantæne. 

 

Du har fået for kort opsigelsesvarsel

Det er vigtigt, at din arbejdsgiver giver dig det korrekte opsigelsesvarsel, hvis han vil sige dig op. 

Når a-kassen har vurderet årsagen til opsigelsen, og kan se, at den ikke væsentligst skyldes dig, skal vi undersøge, om du har fået det korrekte opsigelsesvarsel. Hvis du har fået et for kort varsel, vil du blive pålagt en karantæne. Det gælder uanset, om din arbejdsgiver har givet dig et for kort varsel på eget initiativ, eller om du har aftalt det med ham. Det gældende opsigelsesvarsel vil som regel stå i din ansættelseskontrakt eller fremgå af en overenskomst eller af funktionærloven. 

Læs mere om opsigelsesvarsel, hvis du er blevet opsagt

 

Karantæne under ledighed

Det er ikke kun i forbindelse med ophør i ordinært arbejde, at der kan pålægges karantæne.

Eksempler på situationer, hvor du som udgangspunkt vil blive vurderet som selvforskyldt ledig og kan få karantæne, er hvis du:

  • Ophører i et tilbud, som fx en aktivering. A-kassen skal her vurdere selvforskyldt ledighed på samme måde som ved ophør i ordinært arbejde.
  • Ikke begynder i et tilbud, du har aftalt med jobcentret.
  • Afslår et arbejde, du er henvist til. Du er her som udgangspunkt også selvforskyldt ledig.
  • Ingen job har søgt i en kalendermåned, hvor du havde jobsøgningspligt i mindst 15 dage i måneden.

Afvikling af karantænen

Er du blevet pålagt en karantæne på 3 uger (111 timer) for selvforskyldt ledighed, trækkes karantænen i de første 111 timer, hvor du er ledig, er tilmeldt jobcentret og er berettiget til at modtage dagpenge.

Er du sagt op med for kort opsigelsesvarsel, gælder det samme, men dog maksimalt til din arbejdsgivers varsel udløber.

Hvis en karantæne ikke er afviklet inden, der er gået 3 måneder, bortfalder den. Det samme gælder, hvis du når at få 185 timers arbejde inden, de 3 måneder er udløbet. 

 

Gentagelsesvirkning

Hvis du bliver pålagt endnu en karantæne for selvforskyldt ledighed, inden der er gået 12 måneder, mister du retten til dagpenge. Du kan først få ret til dagpenge igen, når du som månedslønnet har haft mindst 300 timers arbejde inden for 3 måneder (276 timer inden for 12 uger, hvis du er 14-dages-lønnet).

 

Kontakt Ase

Som medlem af Ase A-kasse, kan du kontakte os for hjælp og rådgivning både ved opsigelse fra arbejdsgivers side og ved opsigelse med for kort varsel.

Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

 

Læs også