Forskelsbehandlingsloven
Forskelsbehandlingsloven er til for at sikre, at alle på arbejdsmarkedet behandles lige, uanset deres personlige baggrund eller egenskaber. Forbuddet mod forskelsbehandling gælder ved både ansættelse, under ansættelsen og ved afskedigelse.
Hvad er forskelsbehandlingsloven?
Forskelsbehandlingsloven er til for at sikre, at alle behandles lige. Den forbyder diskrimination på fx arbejdsmarkedet.
Ifølge forskelsbehandlingsloven er det ulovligt at behandle folk forskelligt på grund af:
- Race, hudfarve eller etnisk oprindelse
- Religion eller tro
- Seksuel orientering
- Kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika
- National eller social oprindelse
- Politiske holdninger
- Alder
- Handicap
Det gælder både i forhold til direkte forskelsbehandling, hvor nogen behandles anderledes på grund af en af disse faktorer, og indirekte forskelsbehandling, hvor regler eller praksisser udelukkende påvirker bestemte grupper negativt.
Hvad er formålet med loven?
Formålet med forskelsbehandlingsloven er at sikre, at alle har samme muligheder og rettigheder på arbejdsmarkedet uden at blive diskrimineret på baggrund af, hvem de er.
Et konkret eksempel på lovens formål er bl.a. at forhindre forskelsbehandling på grund af handicap og dermed fremme ligebehandling af personer med handicap.
Ligelige og retfærdige vilkår ved ansættelse
Når du skal ansættes i en ny virksomhed, er det vigtigt, at du bliver behandlet ligeligt og retfærdigt på samme vilkår som alle andre.
Din arbejdsgiver må derfor ikke vælge/fravælge dig på baggrund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.
Her er nogle forhold, som kunne være aktuelle i forbindelse med ansættelse:
- Ligestilling i ansættelsesprocessen
- Løn, ferie og arbejdsvilkår
- Adgang til karriereudvikling og uddannelse
- Håndtering af diskrimination
- Arbejdspladskultur og diversitet
Der gælder visse undtagelser i forskelsbehandlingsloven for arbejdsgivere, hvis virksomheden fremmer et politisk eller religiøst standpunkt, der anses for at have betydning for virksomheden. Du kan fx ikke arbejde som præst i en kristen kirke, hvis du er muslim.
Hvad gør jeg, hvis jeg oplever diskrimination?
Hvis du oplever diskrimination på arbejdspladsen, er det vigtigt at handle på det. Noter eventuelt hændelsen, og hvem der var involveret. Derefter bør du kontakte din leder eller HR-afdelingen. De har et ansvar for at tage din sag alvorligt.
Du kan også bruge virksomhedens klageprocedurer eller kontakte os som medlem for hjælp og sparring. Det vigtigste er, at du ikke ignorerer det.
Hvis du oplever, at du er blevet forskelsbehandlet, har du en række rettigheder i henhold til ligebehandling på arbejdspladsen.
Det gælder fx:
- Ret til godtgørelse: Forbuddet mod forskelsbehandling på arbejdspladsen betyder, at hvis du oplever at blive uretfærdigt behandlet, kan du kræve godtgørelse fra din arbejdsgiver, som skal kompensere for den negative påvirkning, du har oplevet. Beløbet kan variere afhængigt af, hvor alvorlig sagen er og de konkrete omstændigheder.
- Ret til at klage: Hvis du mener, at du har været udsat for forskelsbehandling på grund af fx din etniske oprindelse, religiøse overbevisning eller seksuelle orientering, har du ret til at klage. Du kan eventuelt indgive en klage til din arbejdsgiver eller benytte virksomhedens interne klageprocedurer. Det er vigtigt, at klagen behandles seriøst, og at du ikke oplever ufordelagtig behandling som følge af din klage, da forbuddet mod repressalier også er beskyttet ved lov.
- Ret til beskyttelse mod straf: Hvis du klager over forskelsbehandling eller deltager i en sag herom, er det ulovligt for din arbejdsgiver at straffe dig for det. Du er beskyttet mod repressalier såsom fyring, degradering eller andre negative handlinger, som kunne ses som hævn.
- Ret til juridisk hjælp: Hvis du oplever forskelsbehandling, har du ret til at søge juridisk rådgivning. Vores jurister i Ase kan hjælpe dig med at forstå lovens bestemmelser, herunder forskelsbehandlingsloven, og guide dig gennem processen, hvis du vælger at tage sagen videre. Det kan være særligt vigtigt, hvis du vil sikre, at dine rettigheder overholdes i forhold til gældende bestemmelser, og at eventuelle foranstaltninger, der iværksættes, er tilstrækkelige og rimeligt begrundet.