Ligebehandlingsloven
Ligebehandlingsloven sikrer, at medarbejdere uanset køn behandles lige på arbejdsmarkedet.
Hvad er ligebehandlingsloven?
Ligebehandlingsloven sikrer, at alle medarbejdere behandles lige i forbindelse med alle arbejdsmæssige vilkår uden diskrimination baseret på køn.
Loven fastsætter bestemmelser mod både direkte og indirekte forskelsbehandling på grund af køn.
- Direkte forskelsbehandling sker, når det ene køn behandles ringere end det andet i en tilsvarende situation som fx ved løn eller forfremmelse.
- Indirekte forskelsbehandling sker, når en tilsyneladende neutral regel faktisk påvirker det ene køn ufordelagtigt, medmindre denne er objektivt og rimeligt begrundet.
Arbejdsgivere er ifølge loven forpligtet til at skabe lige muligheder og sikre, at køn ikke påvirker en medarbejders karriereudvikling, løn eller arbejdsbetingelser. Beslutninger om ansættelse, forfremmelser, vilkår, afskedigelser osv. må derfor kun træffes på baggrund af objektive kriterier som kvalifikationer, erfaring og kompetencer.
Overtrædelser af loven kan føre til klager, godtgørelse, erstatningsansvar og retssager mod arbejdsgiveren.
Hvem gælder ligebehandlingsloven for?
Loven gælder for lønmodtagere, selvstændige erhverv og offentlige myndigheder og omfatter arbejdsvilkår, ansættelsestid, og adgang til erhverv. Den dækker også over chikane og sexchikane, som kan skabe en truende eller ydmygende arbejdsplads.
Vises der faktiske omstændigheder på forskelsbehandling, overgår bevisbyrden til arbejdsgiveren for at vise, at der ikke er tale om ulovlig forskelsbehandling.
Eksempler på forskelsbehandling
Ved graviditet
Er du gravid og bliver afskediget kort tid efter, at du har givet din arbejdsgiver besked om din graviditet, kan der være tale om direkte forskelsbehandling, da afskedigelsen muligvis sker på grund af graviditeten, hvilket er i strid med ligebehandlingsloven. Hvis din arbejdsgiver ikke kan give en skriftlig fyldestgørende begrundelse, kan du kræve, at ansættelsesforholdet opretholdes. Du vil også kunne rejse et krav om godtgørelse.
Ved chikane
Hvis du som medarbejder udsættes for nedsættende eller upassende kommentarer om dit køn på arbejdspladsen, såsom sexistiske bemærkninger eller jokes, anses dette som chikane.
Enhver form for chikane, både verbal og fysisk adfærd, der relaterer til en persons køn og skaber et fjendtligt eller ydmygende miljø, er i strid med ligebehandlingsloven.
Din arbejdsgiver har ansvaret for, at der er et chikanefrit miljø på arbejdspladsen. Hvis man som arbejdsgiver ikke lever op til dette ansvar, kan vedkommende i yderste konsekvens blive pålagt at skulle betale en godtgørelse til den, som er blevet chikaneret.