Digital chikane
For mange er sociale medier og online platforme en stor del af hverdagen, men det er også steder, hvor der opstår mobning og chikane. Når der sker digital chikane på arbejdspladsen, er det et arbejdsmiljøproblem og dermed arbejdsgiveren, der skal håndtere situationen.
Hvad er digital chikane?
Digital chikane kan være krænkende adfærd, der foregår på online platforme som sociale medier og andre digitale enheder. Det kan omfatte enhver form for kontakt eller aktivitet, der har til hensigt at såre, ydmyge eller kontrollere en anden person, herunder mobning, seksuel chikane, nedværdigende kommentarer eller trusler.
Eksempler på digital chikane:
Digital mobning på sociale medier
Mobning på sociale medier kan ske gennem groft sprogbrug, trusler eller chikanerende kommentarer. Det kan også omfatte situationer, hvor billeder eller videoer bliver delt uden samtykke for at skade en anden person.
Seksuel chikane via digitale medier
Seksuel chikane omfatter bl.a. uønskede beskeder, billeder eller videoer, der modtages enten via e-mail, SMS eller sociale medier. Det kan også omfatte intime billeder, der deles rundt blandt personer eller i online fællesskaber uden ens samtykke.
Falske profiler og identitetstyveri
En gerningsmand kan oprette en falsk profil med det formål at chikanere en anden person ved at udgive sig for at være ham eller hende. Den kan bruges til at sprede misinformation, sende truende beskeder eller opbygge en falsk relation til andre.
Afpresning og afsløring af private oplysninger
Afpresning via digitale medier kan involvere trusler om at afsløre private oplysninger eller billeder, medmindre offeret imødekommer gerningsmandens krav. Oplyser offeret sine fortrolige informationer eller andet, kan det have store konsekvenser for vedkommende.
Arbejdsrelateret digital chikane
Når digital chikane opstår i arbejdsmæssige sammenhænge, kaldes det arbejdsrelateret digital chikane.
Chikanen kan fx være truende eller krænkende beskeder fra kolleger eller klienter, eller andre eksterne personer. Det kan også være upassende adfærd og kommunikation fra kunder.
Digital chikane kan have alvorlige konsekvenser på arbejdspladsen og kan endda resultere i arbejdsulykker. Når en medarbejder udsættes for krænkende handlinger, såsom digital chikane mellem kolleger eller mellem leder og medarbejdere, kan det have direkte indvirkning på deres fysiske og mentale helbred i form af stress, angst og depression.
Når digital chikane medfører en arbejdsulykke, skal den anmeldes og håndteres som enhver anden arbejdsulykke. Det kræver dokumentation, informering af arbejdsgiveren og støtte til den berørte medarbejder.
Groft sprogbrug og trusler kan skabe et usikkert arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt at handle på situationen, hvis du som medarbejder oplever noget af dette.
Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdsgivere tager ansvar for at forebygge og håndtere digital chikane, da det er noget, som kan påvirke hele arbejdspladsen.
Digital chikane kan også medføre brud på persondataloven, hvis der fx er tale om deling af personlige oplysninger, billeder eller lignende uden samtykke. Har du mistanke om dette, skal du melde episoden til Datatilsynet, der vil tage de nødvendige skridt.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever digital chikane på min arbejdsplads?
Hvis du oplever digital chikane, er det vigtigt at tage situationen alvorligt og handle hurtigt for at beskytte dig selv og dine kolleger. Uanset om det er dig selv eller andre, der bliver udsat, er det vigtigt at snakke med nogen om det.
Alt efter hvilken form for chikane du oplever, er det en god ide at tale med din arbejdsgiver, en kollega, dine forældre, en ven eller en anden person, du føler dig tryg ved.
Hvis du oplever digital chikane, kan du gøre følgende:
- Dokumenter chikanen: Sørg for, at du har beviser nok til at kunne dokumentere chikanen. Tag skærmbilleder af alle krænkende beskeder, e-mails eller opslag. Dokumentation kan være afgørende, når du skal håndtere digital chikane.
- Bloker og rapporter: Brug de forskellige funktioner på de sociale medier og platforme til at blokere de personer, som chikanerer. De fleste platforme giver dig også mulighed for at rapportere digital chikane, som mobning på platformen. Det hjælper med at sikre, at chikanen bliver fjernet.
- Informer arbejdsgiveren: Hvis der er tale om arbejdsrelateret digital chikane, skal du informere din arbejdsgiver, HR-afdelingen eller en betroet leder. Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdspladsen beskytter sine medarbejdere mod chikane, herunder digital chikane på arbejdspladsen.
- Søg støtte: Få talt med dine kollegaer, fagforening, venner eller familie. Hvis chikanen påvirker dit mentale helbred, er det en god ide at tale med en terapeut, så det ikke forsager helbredsmæssige konsekvenser som stress eller angst.
- Juridiske konsekvenser: Involverer chikanen trusler om vold eller stalking, kan det være nødvendigt at involvere politiet for sikre din sikkerhed og håndtering af sagen. En advokat kan hjælpe dig med at forstå dine rettigheder og muligheder, hvis det drejer sig om alvorlige digitale krænkelser.
- Pas på dit digitale liv: Sørg for at sikre og beskytte dine konti ved at skifte adgangskoder og ved at bruge to-faktor-godkendelse. Du kan også justere dine privatindstillinger på sociale medier for at begrænse, hvem der kan kontakte dig eller se dine oplysninger.