Skab en bedre work-life balance - Praktiske tips og råd - Ase

Skab en bedre work-life balance

Mange virksomheder har indført muligheden for, at deres medarbejdere kan arbejde hjemme i løbet af ugen.  Undersøgelser viser nemlig, at hjemmearbejde kan have indflydelse på en god work-life balance. Læs med her, hvor vi giver dig viden om, hvad work-life balance indebærer, og hvorfor det er vigtigt at prioritere en god balance mellem arbejde og fritid.

Hvad er work-life balance?

Work-life balance handler om at finde den rigtige balance mellem arbejde og fritid for at opnå trivsel, skabe balance og tilfredshed i både dit privatliv og arbejdsliv.

Manglende work-life balance kan føre til udbrændthed

Manglende work-life balance kan føre til burnout eller stress på grund af flere faktorer. Nogle af de mest hyppige årsager er:

Høje forventninger: Som forældre, medarbejdere, venner osv., står vi ofte over for høje forventninger fra os selv og andre. Vi stræber efter at være effektive på arbejdspladsen, samtidig med at vi ønsker at være til stede og engagerede i vores personlige liv. Det konstante pres for at opfylde disse forventninger kan føre til stress og følelsen af at være overvældet, dvs. en dårlig work-life balance. 

Ønsket om mere tid med familien: Mange mennesker ønsker mere tid med deres familie og nærmeste, men arbejdspres og andre forpligtelser kan ofte få det til at virke som en uopnåelig målsætning. Dette skaber en følelse af frustration og utilfredshed, hvilket kan give ubalance i dit arbejds- og privatliv.

Ubalance mellem arbejds- og privatlivet: Kontinuerlig ubalance mellem arbejds- og privatlivet kan resultere i, at du føler dig fysisk, følelsesmæssigt og mentalt udmattet. Dette fremgår ofte af fx søvnproblemer, irritabilitet, angst og endda fysisk sygdom.

Læs om symptomer og håndtering af udbrændthed

 

Tag flere hjemmearbejdsdage

Hvis du har mulighed for det, kan du tage flere hjemmearbejdsdage - de kan nemlig bidrage til en bedre work-life balance på flere måder. Du kan blandt andet opleve:

  • Fleksibilitet og tidsbesparelse: Hjemmearbejdsdage giver muligheden for en bedre work-life balance. Det kan være med til at spare tid og energi på transport til og fra arbejde. Denne ekstra tid kan bruges på din familie, fritidsinteresser eller praktiske gøremål, hvilket øger følelsen af balance mellem arbejde og privatliv.
  • Bedre planlægning: Ved at arbejde hjemmefra kan du opleve, at du bedre kan tilpasse arbejdstiden til dit personlige behov og forskellige opgaver samt forpligtelser. Det giver mulighed for at integrere arbejdsopgaver med hjemlige opgaver eller personlige aktiviteter, hvilket kan reducere stress og give større fleksibilitet i planlægningen af dagen.
  • Mere tid i hjemmet: Hjemmearbejdsdage giver også mulighed for at tilbringe mere tid derhjemme, hvilket kan styrke forbindelsen til familie og hjemlige omgivelser. Dette kan i højere grad føre til en forbedret work-life balance ved at skabe en følelse af mindre stress samt klare grænser mellem arbejde og privatliv.

Samlet set muliggør hjemmearbejdsdage en mere fleksibel tilgang til arbejdet, hvilket kan bidrage til at opnå en bedre balance mellem arbejde og privatliv.

4 tips til forhandling af hjemmearbejdsdage

Har familiesituationen ændret sig, og har du derfor brug for mere fleksibilitet i hverdagen? Vi har samlet 4 tips til forhandling af hjemmearbejdsdage, som kan bruges næste gang, du skal til mus-samtale eller lønforhandling.

  1. Gør op med dig selv, hvor meget du ønsker at arbejde hjemmefra. Er det 100% hjemmefra, x-antal dage om ugen eller måske kun et par dage om måneden? Vær dog realistisk - du ved bedst selv, hvor ofte det faktisk kræves, at du er fysisk til stede til en bestemt opgave eller møde.
  2. Giv eksempler på, hvordan du er mere produktiv, når du arbejder hjemmefra – det er vigtigt, at du stadig udfører dit arbejde og opgaver på lige fod. som hvis du var fysisk til stede på kontoret.
  3. Hvilke fordele giver det din arbejdsgiver? Jo mere arbejdspladsen kan spare i forhold til kontorplads, strøm og andet, jo bedre.
  4. Hav fokus på, hvordan du fortsat vil kommunikere med din leder og kollegaer, så du føler dig som en del af teamet.

Opnå work-life balance ved at planlægge og sætte mål

At opretholde en god work-life-balance indebærer en bevidst tilgang til at planlægge din hverdag, definere konkrete mål og implementere passende initiativer. Her er nogle trin og eksempler, der kan hjælpe dig med at opnå en god work-life balance:

  • Selvrefleksion og prioritering: Start med at reflektere over dine værdier, interesser og forpligtelser både på i dit arbejdsliv og privatliv. På denne måde kan du nemt identificer, hvad der er vigtigt for dig i dit personlige og professionelle liv. Så kan du nemmere prioritere dine opgaver og aktiviteter baseret på deres betydning og skave en bedre balance mellem dit arbejds- og privatliv.
  • Effektiv planlægning: For at sikre en god balance og struktur i hverdagen kan du med fordel bruge en kalender eller en planlægningsapp til at organisere og planlægge dine opgaver, møder og aktiviteter. Husk at afsætte tid til både arbejde og personlige aktiviteter såsom motion, tid med familie, venner og dine hobbyer. Vær realistisk med din tidsplanlægning og undgå at planlægge for meget i din fritid, så du også har tid til at slappe af.
  • Sæt konkrete mål: Definér klare og håndgribelige mål både på arbejdspladsen og i dit privatliv, der hjælper med at opnå den ønskede work-life balance. Eksempel: "Jeg vil møde en time tidligeligere ind om morgenen for at kunne gå en time før, for at have mere tid med familien."
  • Løbende evaluering: Evaluer jævnligt din work-life balance for at se om der er områder, der kræver justering eller forbedring. Husk samtidigt også at være åben for at tilpasse din planlægning, mål og initiativer hvis der skulle opstå noget uforudset.
Eksempel:

Anna, en marketingchef, ønsker at skabe en bedre work-life balance. Hun bruger tid på at identificere, hvad der virkelig betyder noget for hende, og finder ud af, at kvalitetstid med sin familie er hendes øverste prioritet.

Anna sætter sig et mål om at afslutte sit arbejde senest kl. 16:00 hver dag for at have mere overskud og tid til sin familie. Hun lægger en strategi, hvor hun prioriterer sine arbejdsopgaver om morgenen og delegere mindre vigtige opgaver til sit team, så hun kan få en bedre work-life balance. 

Anna planlægger også regelmæssige aktiviteter med sin familie om aftenen, såsom fælles middage, gåture osv. Hun evaluerer løbende sin work-life balance for at sikre, at hun forbliver på rette spor og er samtidigt også villig til at foretage justeringer efter behov.

Få hjælp af Ases fagforening

Har du brug for hjælp til at finde balancen? Hvis du er medlem af Ases fagforening, kan du kontakte os for professionel hjælp og rådgivning til en bedre work-life balance, så du kan få mere energi og overskud i dit arbejdsliv.

Er du endnu ikke medlem, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

 

Læs også