Ressourceforløb
Et ressourceforløb har til formål at hjælpe dig med at komme i arbejde eller finde en uddannelse, der matcher din arbejdsevne. Nedenfor kan du læse mere om, hvad et ressourceforløb er, og hvilke regler der gælder.
Hvem kan komme i betragtning til et ressourceforløb?
Et ressourceforløb er for dig, der har brug for ekstra hjælp og støtte på vejen mod uddannelse eller arbejde. Ressourceforløb er især for borgere, som risikerer at få tilkendt førtidspension, hvis der ikke gøres en ekstra indsats for at støtte på vejen mod uddannelse eller arbejde.
Hvem godkender et ressourceforløb?
Det er kommunens rehabiliteringsteam, der tager stilling til, hvorvidt du kan godkendes til et ressourceforløb eller ej. Du og din sagsbehandler bliver som udgangspunkt indkaldt til et møde med rehabiliteringsteamet, hvor de vil beslutte, om du skal tildeles et ressourceforløb, fleksjob, førtidspension eller fortsætte i din nuværende ordning.
Er du under 40 år?
Du kan blive visiteret til et eller flere ressourceforløb for at få afklaret din mulighed for at komme i arbejde.
Er du mellem 40 år og 50 år?
Du kan blive visiteret til et eller flere ressourceforløb for at få afklaret din mulighed for at komme i arbejde. Du kan maksimalt deltage i ressourceforløb i op til 5 år samlet set.
Er du over 50 år?
Er du over 50 år, skal du kun deltage i ét ressourceforløb. Du kan blive tilbudt flere forløb, hvis du selv ønsker det.
Har du mindre end 6 år til folkepensionsalderen?
Du skal kun deltage i et ressourceforløb, hvis du selv ønsker det.
Varighed af ressourceforløb
Et ressourceforløb er individuelt og kan vare et sted mellem 1-3 år.
Formålet med et ressourceforløb er at vurdere din arbejdsevne, så der kan træffes en beslutning om enten fleksjob eller førtidspension. Det kan også ske, at ressourceforløbet kan hjælpe dig med at tage en uddannelse, få et arbejde eller revalidering.
Får jeg ydelser under et ressourceforløb?
Bliver du tilkendt et ressourceforløb, kan du få udbetalt ressourceforløbsydelse.
Beløbet er individuelt og afhænger af, hvorvidt du har børn eller ej, samt deres alder.
- Hvis du har børn under 18 år, kan du få 16.972 kr. om måneden (2025)
- Hvis du derimod ikke har børn under 18 år, kan du få 12.770 kr. om måneden (2025)
Må jeg tjene penge ved siden af min ydelse?
Du må tjene op til 16.911 kr. om måneden inkl. pension (2025), uden at det har nogen betydning for din ressourceforløbsydelse.
Har du andre indtægter, fx udbetalinger fra en forsikring som dækker arbejdsskade eller tab af erhvervsevne, vil de blive fratrukket din ressourceforløbsydelse.
Kan jeg holde ferie under et ressourceforløb?
Du kan godt holde ferie, når du er i et ressourceforløb. Du skal bare være opmærksom på, at du først har ret til 5 ugers ferie, når du har fået udbetalt ressourceforløbsydelse i 12 sammenhængende måneder.
Du skal holde ferien inden for de 12 efterfølgende måneder - dog kun hvis du fortsat er berettiget til ydelsen. Det vil altså sige, at hvis du stopper i dit ressourceforløb, så kan du ikke længere holde ferie med ydelsen.
Har jeg optjent feriepenge?
Hvis du har optjent feriepenge gennem en tidligere arbejdsgiver, skal du afholde denne ferie først. Du kan dog højest afholde 5 ugers ferie i alt. Ferie med feriegodtgørelse kan afholdes, selvom du ikke har fået udbetalt ressourceforløbsydelse i 12 sammenhængende måneder.
Hvad sker der, hvis jeg ikke deltager i ressourceforløbet?
Hvis du undlader at deltage i ressourceforløbets aftalte aktiviteter, skal kommunen vurdere, om du skal sanktioneres for manglende deltagelse. Kommunen vil undersøge, om der er særlige grunde til dit fravær, som fx:
- Sociale forhold
- Helbredsproblemer
- Psykiske lidelser
- Misbrug
Sanktioner gives kun, hvis der ikke er en rimelig grund til fraværet. Sanktioner kan omfatte nedsættelse eller fradrag i din hjælp, og i visse tilfælde kan forløbet og ressourceforløbsydelsen ophøre helt.