Optjening af dagpengeret
Få svar på, hvordan du optjener dagpenge, og hvad du skal gøre for at forlænge eller genoptjene din ret til dagpenge.
Hvordan optjener jeg ret til dagpenge?
For at optjene ret til dagpenge skal du have været medlem af en a-kasse i minimum 1 år uden afbrydelser undervejs, og du skal opfylde indkomst- eller beskæftigelseskravet.
Hvis du ikke tidligere har fået dagpenge, optjenes dagpengeretten i indkomst (indkomstkravet). Det betyder, at du skal have haft en samlet indkomst på 273.504 kr. (2025) inden for de seneste 3 år. Du kan maksimalt medregne 22.792 kr. pr. måned (2025).
Hvis du tidligere har fået dagpenge, genoptjenes dagpengeretten som udgangspunkt i timer (beskæftigelseskravet). Det betyder, at du skal have arbejdet 1.924 timer (svarende til 1 års fuldtidsarbejde) inden for de seneste 3 år.
Uanset om du skal opfylde indkomst- eller beskæftigelseskravet, er det en betingelse, at dit arbejde er udført på almindelige løn- og ansættelsesvilkår. Derudover tæller arbejdet kun med i regnskabet, hvis det er udført, mens du har været medlem af en a-kasse.
Opfylder du kravene, kan du få dagpenge i op til 2 år (3.848 timer) inden for 3 år, hvis du bliver ledig.
Hvad tæller med til optjening af dagpengeretten?
Følgende typer af lønmodtagerarbejde og selvstændig virksomhed tæller med til optjening af dagpengeretten:
A-indkomst fra lønmodtagerarbejde, indberettet til indkomstregistret. Arbejdet skal være udført på normale løn- og ansættelsesvilkår.
- A-indkomst udbetalt til ejeren af et selskab, hvor man har haft afgørende indflydelse.
- B-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og som ikke indgår i en virksomheds overskud.
- Ejerandel af overskud i et selskab, hvor man har haft afgørende indflydelse.
- En personligt drevet virksomheds skattepligtige overskud før renter og andre finansielle poster, som det fremgår af rubrik 111 på Skats årsopgørelse.
- Er du med i virksomhedsskatteordningen, er der praksis for, at du kan medtage beløb i rubrik 151 på årsopgørelsen.
Bemærk, at indkomst fra selvstændig virksomhed først medregnes, når årsopgørelsen fra SKAT er afsluttet og gyldig. Selvstændig indkomst for skatteåret 2024, kan således først tælles med 2. juli 2025.
Følgende typer kan IKKE tælle med til optjening af dagpenge:
- A-indkomst fra arbejde, der ikke er udført på normale løn- og ansættelsesvilkår. Det gælder bl.a. støttet arbejde (fx løntilskud) og nogle typer af freelance-konstruktioner.
- Indkomst fra formueforvaltning og fritidsbeskæftigelse.
Kontakt os, hvis du er i tvivl, om din nuværende indkomst/beskæftigelse kan bruges til at optjene ret til dagpenge.
Hvordan forlænger jeg min dagpengeret?
Hvis du har haft arbejde undervejs i din dagpengeperiode, har du mulighed for at forlænge din dagpengeret på baggrund af de løntimer, du har haft. Som hovedregel siger man, at 1 løntime svarer til 2 timers forlængelse af dagpengeretten. Du kan højest forlænge din dagpengeret med 1 år. Det kræver, at du har haft mindst 962 løntimer.
Bemærk, at hvis du bruger dine løntimer til forlængelse af dagpengeretten, kan du ikke bruge de samme løntimer til at genoptjene en ny dagpengeret.
Særlige regler for nyuddannede
Som nyuddannet kan du få ret til dagpenge på baggrund af din uddannelse. Det kræver, at du er indmeldt i en a-kasse som dimittend senest 14 dage efter endt uddannelse og ellers opfylder betingelserne for dimittender. Dimittendretten giver mulighed for dagpenge med en særlig sats i op til 1 år inden for 2 år.
Læs mere om dagpenge for nyuddannede
Har du spørgsmål til din dagpengeret?
Kontakt os, hvis du som medlem har spørgsmål til optjening, genoptjening eller forlængelse af din dagpengeret.
Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.