Sådan forholder du dig til en opsigelse

Det er sjældent en behagelig oplevelse at blive fyret fra sin arbejdsplads, men det er vigtigt, at du ved, hvordan du skal forholde dig til opsigelsen. Først og fremmest skal du have opsigelsen på skrift, så der ikke senere kan opstå uoverensstemmelser omkring opsigelsen, og du skal sikre dig, at det er blevet brugt det korrekte opsigelsesvarsel. Hvis du accepterer et for kort opsigelsesvarsel, kan du blive vurderet til at være ”selvforskyldt ledig”, og så kommer du i karantæne, inden du kan modtage dagpenge.


Hvornår kan jeg blive opsagt?

Som udgangspunkt kan en arbejdsgiver iværksætte en opsigelse, hvis der er saglig grund til dette. Opsigelsen skal dog ske med et vist varsel, hvis længde afhænger af følgende:

  • Hvad der er aftalt i ansættelsesforholdet
  • Er du funktionær?
  • Er du omfattet af en overenskomst?

Du kan finde dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt. 

Læs mere om opsigelse i henhold til funktionærloven

Når du er blevet opsagt, skal du som udgangspunkt fortsætte med at arbejde som normalt. Undtagelsen er, hvis du er blevet suspenderet, fritstillet eller bortvist.

 

Mundtlig vs. skriftlig opsigelse

En opsigelse kan godt være mundtlig, men den bør altid gives skriftligt af bevismæssige årsager. Personen, der afgiver opsigelsen, har bevisbyrden for, at opsigelsen er afgivet, og hvornår opsigelsen har fundet sted.

Funktionærloven kræver, at opsigelsen skal være skriftlig, bortset fra ved midlertidige opsigelser og opsigelser i prøvetiden. En mundtlig opsigelse vil dog stadig være gyldig, hvis der er et klart bevis for, at den er afgivet.

Der er overenskomster, hvor der ligeledes er krav om, at en opsigelse gives skriftligt.

Begrundelse for opsigelse

Arbejdsgiveren er ofte forpligtet til at give en skriftlig begrundelse ved en opsigelse. Hvis du ikke har fået en skriftlig begrundelse i forbindelse med opsigelsen, kan du ofte kræve at få den efterfølgende.

Hvis du oplever en uhensigtsmæssig opsigelse, som fx manglende begrundelse, er det vigtigt, at du reagerer.

 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet opsagt

Hvis din arbejdsgiver har sagt noget, som kan opfattes som en opsigelse/bortvisning – fx ”Du skal ikke vise dig her igen!” – kan der opstå tvivl om, hvorvidt du faktisk er blevet opsagt. Du har måske følt dig "truet" til at sige op. I disse situationer er det vigtigt, at du reagerer hurtigt over for din arbejdsgiver, så det kan klarlægges, om du er opsagt eller bortvist. Det kan du gøre ved skriftligt at tilkendegive overfor din arbejdsgiver, at du forsat betragter dig som ansat og stiller din arbejdskraft til rådighed, indtil du modtager anden information på skrift.

Hvis du opsiges, har du krav på det aftalte opsigelsesvarsel og løn i opsigelsesperioden. Hvis du derimod bortvises, ophører ansættelsesforholdet med øjeblikkelig virkning. Det medfører, at du ikke har krav løn, pension eller andet. Heller ikke selv om du har lang anciennitet.

 

Hvordan skal du forholde dig i opsigelsesperioden?    

Som udgangspunkt har du de samme pligter og rettigheder i din opsigelsesperiode som i din ansættelsesperiode. Du skal fortsat arbejde i din normale stilling, og du kan dermed også kun påbegynde et nyt job i opsigelsesperioden, hvis du er fritstillet eller suspenderet. 

 Er du funktionær, har du en særlig ret til at tage fri fra arbejde for at tage til jobsamtale på et nyt job. Du skal dog naturligvis forsøge at tilrettelægge jobsøgningen, så du tager hensyn til din arbejdsgivers ønsker. 

 Generelt er det en god idé at holde en god stemning med arbejdsgiveren, så opsigelsesperioden bliver så gnidningsfri som muligt, og så du holder dig på god fod med dit netværk. 

Læs mere om opsigelsesperioden 

 

Dagpenge efter opsigelse

Hvis du bliver opsagt, har du som udgangspunkt ret til at få dagpenge. Undtagelser hertil kan være, at du ikke har nok anciennitet i din a-kasse, eller at du vurderes til at være selvforskyldt ledig. Du vurderes til at være selvforskyldt ledig, hvis du selv har opsagt din stilling uden gyldig grund, er blevet opsagt på grund af egne forhold, eller du har accepteret et for kort opsigelsesvarsel. Er du selvforskyldt ledig, får du karantæne, som skal overstås, før du kan modtage dagpenge.

Læs mere om selvforskyldt ledighed

Læs mere om dagpenge

 

Opsigelse i særlige tilfælde 

Der kan være situationer, der kan have betydning for din opsigelse. Det kan fx være, hvis du bliver opsagt under din ferie, hvis du er ansat i en tidsbegrænset stilling eller bliver opsagt inden din tiltrædelse. Det kan også være, at opsigelsen ikke har det korrekte varsel eller hvis man benytter sig af en kontraopsigelse. 

Læs mere om opsigelsesvarsler i særlige tilfælde 

 

 Tilbagetrækning af opsigelse

En opsigelse kan ikke trækkes tilbage, medmindre medarbejderen og arbejdsgiveren kan blive enige herom.

Der er dog undtagelser, som fx hvis du som medarbejder er blevet ’truet’ af din arbejdsgiver til selv at sige op for at undgå bortvisning og/eller politianmeldelse. Hvis der ikke er tilstrækkeligt grundlag for ’truslen’ fra arbejdsgiveren, anses denne type for opsigelse ofte for værende ugyldig. Det er vigtigt, at du reagerer hurtigt over for din arbejdsgiver, hvis du har været udsat for en lignende situation, og du ønsker at trække din opsigelse tilbage. Kontakt Ase, hvis du er i tvivl.

 

Forbered dig på næste kapitel med Ase

Brug Ase som din sparringspartner til at komme videre og få søgt nye jobs. Du kan finde inspiration i vores online kurser eller podcasts. Du kan også downloade skabeloner til dit CV eller finde vejledninger til, hvordan du på bedste vis kommer i job igen.

Få gode råd til din jobsøgning

Book karriererådgivning

Er du ikke medlem af Ase og ønsker at benytte dig af vores rådgivning og tilbud, kan du nemt og hurtigt melde din ind.

Meld dig ind i Ase