Fritstilling
Er du blevet fritstillet, siger din arbejdsgiver et endeligt "nej tak" til din arbejdskraft i opsigelsesperioden. Selvom du ikke skal møde på arbejde, er det ikke det samme som ferie - der gælder særlige regler for løn, jobsøgning og ferieafholdelse.
Hvad betyder det at være fritstillet?
Bliver du fritstillet i forbindelse med din opsigelse, betyder det, at du stadig ansat i opsigelsesperioden, men blot ikke skal møde på arbejde eller stå til rådighed for din arbejdsgiver. Du skal fortsat være loyal overfor arbejdsgiver. Du får fortsat din normale løn i perioden, men fritstilling kan have konsekvenser for modregning af løn, ferie og retten til at tage et nyt job.
Hvorfor bliver man fritstillet?
En arbejdsgiver kan frit vælge at fritstille en medarbejder af flere grunde. Typisk kan det skyldes:
- Virksomheden har ikke brug for din arbejdskraft i opsigelsesperioden.
- Du har adgang til forretningskritiske oplysninger, og din arbejdsgiver ønsker at begrænse din adgang.
- Virksomheden vil undgå, at du påvirker arbejdsmiljøet, fx hvis opsigelsen har skabt uro.
I nogle tilfælde kan du også selv bede om at blive fritstillet, men det er din arbejdsgiver, der træffer den endelige beslutning.
Få din fritstilling på skrift
Du bør altid få en skriftlig bekræftelse fra din arbejdsgiver, hvor det fremgår, at du er fritstillet. Det sikrer, at der ikke opstår misforståelser om dine rettigheder og vilkår i opsigelsesperioden.
Du får stadig løn i fritstillingsperioden
Selvom du ikke skal arbejde i fritstillingsperioden, får du din sædvanlige løn i hele opsigelsesperioden. Det gælder også pensionsindbetalinger og eventuelle personalegoder, medmindre andet er aftalt.
Hvis du har en firmabil, telefon eller computer, skal du tjekke din kontrakt for at se, om du stadig må bruge dem i fritstillingsperioden. I nogle tilfælde skal de afleveres med det samme mod økonomisk kompensation.
Du skal aktivt søge nyt job
Som fritstillet har du pligt til at forsøge at finde nyt arbejde. Det kaldes tabsbegrænsningspligt.
Hvis du undlader at være aktiv jobsøgende, kan din arbejdsgiver i visse tilfælde stoppe din lønudbetaling. Gem derfor dokumentation for din jobsøgning, fx kopier af ansøgninger, så du kan bevise din aktivitet.
Det kan være en god idé at melde dig ledig på jobnet, uanset om du er berettiget til at modtage dagpenge eller ej, da det kan hjælpe med at dokumentere din jobsøgningsaktivitet.
Afholdelse af ferie som fritstillet
Når du er fritstillet, gælder der særlige regler for opsparet ferie.
Hvis perioden er lang nok til at overholde ferielovens varslingsregler, kan din arbejdsgiver kræve, at du afholder optjent ferie i perioden.
- Hovedferie (1. maj - 30. september) skal varsles 3 måneder før.
- Restferie skal varsles én måned før.
Hvis perioden er lang nok til at overholde varslingsfristerne, kan din arbejdsgiver automatisk betragte ferien som afholdt. Det betyder, at du ikke kan få den indbetalt til din feriekonto eller udbetalt senere. Ferie optjent i den sidste måned er dog undtaget, medmindre du og arbejdsgiver aftaler, at den skal afholdes.
Hvis din opsigelsesperiode er for kort til, at ferien kan varsles korrekt, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du afholder ferien. I så fald vil ferien blive behandlet som normalt ved en fratræden og blive udbetalt til din feriekonto som feriegodtgørelse efter reglerne.
Sygdom under fritstilling
Bliver du syg i fritstillingsperioden, har det ingen betydning for din løn – du får stadig din normale løn.
Sygdom kan dog påvirke din ferie, da du ikke kan blive pålagt at afholde ferie, mens du er sygemeldt. I så fald skal ferien enten udskydes eller udbetales som feriegodtgørelse.
Du må gerne starte i nyt job
Du må gerne tage nyt job i fritstillingsperioden, men der er visse forhold, du skal være opmærksom på:
- Loyalitetsforpligtelse over for din gamle arbejdsgiver gælder stadig. Det betyder, at du ikke må handle på en måde, der skader virksomheden.
- Du må ikke arbejde for en konkurrerende virksomhed eller starte en konkurrerende virksomhed, medmindre det er aftalt.
- Hvis din kontrakt indeholder en konkurrenceklausul risikerer du udover at miste løn i opsigelsesperioden, og fx pådrage dig ansvar, også at skulle betale en bod til din tidligere arbejdsgiver.
- Du må ikke have kontakt med din gamle arbejdsgiver, arbejdsgivers kunder og andre forretningsforbindelser, der skader din gamle arbejdsgiver.
- Hvis du har en kundeklausul, kan den begrænse din mulighed for at tage ansættelse hos virksomheder, som din tidligere arbejdsgiver har haft relationer til. Det er derfor vigtigt at tjekke din kontrakt, inden du accepterer et nyt job.
Hvis du starter hos en ny arbejdsgiver inden din fritstillingsperiode er udløbet, skal du normalvis give din gamle arbejdsgiver besked. Husk at gøre det på skrift, så der ikke kan opstå tvivl.
Modregning i din løn ved nyt job
Om din gamle arbejdsgiver kan modregne din løn, afhænger af, om du er funktionær eller ej:
- Er du funktionær? Du har ret til fuld løn fra din tidligere arbejdsgiver (dog ikke feriepenge) i de første 3 hele måneder af fritstillingen, selvom du får nyt job. Det gælder også den forudgående løbende måned. Det kaldes en minimalerstatning og minimalserstatningsperioden. Først efter 3 måneder kan din gamle arbejdsgiver modregne din nye løn (herunder fra minimialerstatningsperioden) i det beløb, de skal betale dig.
- Er du ikke funktionær? Din tidligere arbejdsgiver kan modregne lønnen fra dag ét.
Modregning betyder, at du ikke kan få dobbelt løn i fritstillingsperioden, medmindre du er funktionær og stadig er inden for de første 3 måneder af din opsigelsesperiode. Som funktionær får du også kun “dobbelt løn” i det omfang, du samlet set over hele fritstillingsperioden får samme løn hos ny arbejdsgiver.
Eksempler på minimalerstatning som funktionær
Hvis du ikke er funktionær og fritstilles i 3 måneder, vil din gamle arbejdsgiver kunne modregne enhver løn, du tjener i et nyt job fra dag ét. Finder du fx et nyt job efter 1 måneds fritstilling, vil din gamle arbejdsgiver reducere lønnen til dig for de sidste 2 måneder alt efter, hvad du tjener i det nye job – du får dog altid mindst din normale løn i summen af de to indkomster.Hvis du er funktionær og fritstilles i 3 måneder, kan du derimod beholde fuld løn fra din gamle arbejdsgiver, selvom du starter et nyt ikke-konkurrerende job med det samme – der sker ingen modregning i de første 3 måneder, så du får potentielt dobbelt løn i perioden.
Har du mere end 3 måneders løn i opsigelsesperioden (fx 5 måneder) som funktionær, kan din arbejdsgiver modregne al anden indtægt fra anden arbejdsgiver i hele fritstillingsperioden i lønnen fra måned 4. Har du fx 5 måneders fritstilling, modregnes den løn, du har tjent fra ny arbejdsgiver allerede fra første dag i de sidste to måneders løn.
Få hjælp som medlem
Dine rettigheder ved fritstilling afhænger af din kontrakt og eventuel overenskomst. Hvis du er i tvivl om reglerne for din løn, ferie, jobsøgning eller klausuler, kan vi hjælpe dig med at få overblik over din situation. Kontakt os for rådgivning, så du sikrer dig de bedst mulige vilkår.
Er du ikke medlem af fagforeningen, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.