Fratrædelsesgodtgørelse
Hvis du er ansat under funktionærloven, enten fordi du opfylder lovens betingelser for at være funktionær, eller fordi din ansættelseskontrakt henviser til funktionærloven, er der regler for, hvornår du har ret til en godtgørelse ved fratrædelse. Er du ikke funktionæransat kan du have krav på en godtgørelse, hvis dit ansættelsesforhold er omfattet af en overenskomst.
Hvad er fratrædelsesgodtgørelse?
En fratrædelsesgodtgørelse er en særlig kompensation, du som medarbejder kan få udbetalt efter lang tids ansættelse, når du fratræder din stilling.
For at være berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse kræver det, at du bliver opsagt af din arbejdsgiver. Hvis du vælger selv at opsige din stilling, har du ikke ret til en fratrædelsesgodtgørelse.
Læs mere om opsigelse og opsigelsesvarsler
Hvor længe skal jeg være ansat for at få en fratrædelsesgodtgørelse?
For at være berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse skal du have været ansat uafbrudt i mindst 12 år i virksomheden.
Der er 2 forskellige skæringstidspunkter, du skal være opmærksom på, da der er forskel på godtgørelsens størrelse alt efter hvor længe, du har været ansat.
Funktionærloven skelner mellem, om du har:
-
været ansat uafbrudt i minimum 12 år i virksomheden
-
været ansat uafbrudt i minimum 17 år i virksomheden
Hvor meget kan jeg få udbetalt?
Du har ret til at få udbetalt 1 månedsløn i fratrædelsesgodtgørelse, hvis du har været ansat uafbrudt hos samme arbejdsgiver i mere end 12 år.
Har du derimod været ansat uafbrudt i mere end 17 år, har du ret til 3 måneders løn i godtgørelse, som udbetales samlet den dag, du fratræder.
Hvordan bliver fratrædelsesgodtgørelsen beskattet?
En fratrædelsesgodtgørelse beskattes efter særlige regler med et bundfradrag på 8.000 kroner.
Fratrædelsesgodtgørelse ved bortvisning
Bliver du bortvist fra din arbejdsplads, og det viser sig, at bortvisningen er berettiget, mister du dit krav på fratrædelsesgodtgørelsen.
Ved en uberettiget bortvisning, har du stadig krav på godtgørelsen.