Sådan tackler du nervøsitet inden jobsamtalen - Ase podcast

Episoden giver dig

  • En forståelse af, hvorfor nervøsitet opstår før og under jobsamtaler.
  • Praktiske værktøjer og 10 konkrete tips til at tackle nervøsiteten og forvandle den til en styrke.
  • Fokus på at være dig selv og præsentere dine kompetencer på en autentisk og selvsikker måde.

 

Highlights

00:53: Nervøsitetens symptomer: Hurtigt slående hjerte, klamme hænder, og frygten for at klappen går ned.

03:26: Tip 1 – Forberedelse: Kend virksomheden og forbered svar på klassiske spørgsmål. Lav en elevatortale.

04:50: Tip 2 – Worst case scenario: Tillad dig at tænke frygtscenarier til ende og find løsninger.

05:39: Tip 3 – Brug adrenalinen konstruktivt: Kanaliser energien til engagement og fokus.

06:36: Tip 4 – Det er kun en samtale: Se det som en afslappet samtale, ikke en vurdering.

07:21: Tip 5 – Pep talk: Boost din selvtillid med positiv selv-snak eller hjælp fra andre.

08:19: Tip 6 – Kom i god tid: Undgå stress ved at ankomme tidligt og finde ro inden samtalen.

08:34: Tip 7 – Træk vejret: Brug dybe vejrtrækninger til at dæmpe stresshormonerne.

09:08: Tip 8 – Du behøver ikke at være perfekt: Accepter fejl og fokuser på at være dig selv.

09:59: Tip 9 – Smil: Smil og grin aktiverer afslapning og skaber en tryg atmosfære.

10:56: Tip 10 – Vær dig selv: Stol på, at din ægte personlighed og kompetencer er nok.

 

Se de 10 spørgsmål til jobsamtalen, der ofte går igen

Læs mere om, hvordan dy får styr på nerverne inden jobsamtalen

Episodens indhold

Velkommen til Ases podcast, din jobguide. Ases podcast tager fat i emner som jobsøgning, karrierevalg, stress og trivsel. Og det er et sted, hvor du kan hente masser af inspiration, tip og råd til hele dit arbejdsliv.

Ases podcast er din guide til dit job.

Velkommen til Ases jobguide, en podcast om jobsøgning, arbejdsliv og arbejdsglæde. I dag har vi endnu et meget vigtigt emne på tapetet, og det er, hvordan du takler nervøsitet inden jobsamtalen.

Jeg hedder Pia Maria Manou, og jeg arbejder til daglig i Ase som job- og karrierekonsulent. Det er mig, der i denne her episode vil give dig 10 tip til, hvordan du takler din nervøsitet og får en rigtig god jobsamtale med ro i maven.

Hvis du lytter til denne her episode, så går jeg ud fra, at du kender til nervøsiteten, og det vil sige, at du måske har mærket den ikke altid lige behagelige tilstand, som nervøsiteten kan medføre. Det meget hurtigt slående hjerte, stemmen, der bæver eller speed-snakker, håndfladerne, der bliver klamme.

Og det er de fleste nok frygter allermest - klappen, der går ned, og alt, hvad man havde forberedt, forsvinder som dug for solen. De fleste vil jo gerne møde op til en jobsamtale fuld af selvtillid og power og give et supergodt indtryk både af sig selv, men selvfølgelig også fremstå i det bedste lys ud fra et fagligt perspektiv. Og det er oftest det, der skaber nervøsiteten. Frygten for at falde igennem, eller at blive vurderet negativt, eller ikke at få drømmejobbet.

Der kan være flere ting, der tynger og presser dig, og det kan være skræmmende ikke at have kontrol over en situation. Men det du har kontrol over, det er dig, og det er det, du kan fokusere på. Og frygten er det, der skaber de ubehagelige symptomer. Det jeg snakkede om før. Det med det hurtigt slående hjerte, stemmen der bæver, eller speedsnakker og håndfladerne, der bliver klamme. Din krop tror, at den nervøsitet og frygt, du føler, er ensbetydende med, at du er i fare, og derfor mobiliserer den hele batteriet, så du kan kæmpe eller flygte.

Men du skal jo ingen af dele, men derimod tøjle din frygt, så den adrenalin, der suser rundt i blodet på dig, kan bruges til, at du er målrettet og fokuseret under samtalen. Helt overordnet så skal du huske på, at når du er inviteret til en samtale, så er du valgt ud blandt en masse ansøgere. Du er allerede interessant for dem, så du skal ikke som sådan bevise noget, men mere understrege din værdi for dem. Husk også, at samtalen også er for dig. Du har også mulighed for at stille spørgsmål, som kan give dig information og gøre dig i stand til at vælge og vurdere, om jobbet er lige det, du gerne vil have.

Husk også på, at det er ok at være nervøs. I stedet for at kæmpe imod den og kritisere dig selv for at være det, så vær okay med det og se det som energi og fokus. Dem, du skal til samtale hos, har helt sikkert oplevet nervøsitet hos en kommende medarbejder før, og det er også helt okay at sige det, hvis du kan mærke, at du har svært ved at kontrollere det. Men det er muligt at mindske nervøsiteten, og her får du 10 tip til, hvordan du takler din nervøsitet både inden samtalen og under samtalen.

Det første tip er forberedelse. En af de vigtigste ting, der kan forebygge nervøsitet, er at være velforberedt til samtalen. Og hvad er det så, du skal forberede dig på? Ja, det kunne fx være at undersøge og lære virksomheden at kende, fx ved at læse om den på deres hjemmeside. Her kan du måske også læse om dem, du skal tale med. Du kan også forberede dig på, hvordan du vil svare på de klassiske spørgsmål om, fortæl lidt om dig selv, og hvad er dine styrker, og hvad er dine svagheder. Det kan også være en idé i din forberedelse at lave en elevatortale, og det er sådan i meget korte træk en tale, hvor du forbereder de vigtigste pointer omkring, hvem du er og hvad du kan, og hvad dine kernekompetencer er. Og grunden til, at det hedder en elevatortale, er fordi, at du skal kunne fortælle hele historien om dig selv i den tid, det tager at køre i en elevator.

Og derfor skal den være meget kort og meget præcis. Så det kan du også øve dig i og forberede dig på at lave sådan en elevatortale, så du kan starte med at lægge ud med den, når de stiller dig det klassiske spørgsmål, fortæl lidt om dig selv. Fordi så får du flettet alle de væsentligste ting ind, og så kan de jo uddybe, og så kan samtalen ligesom tage udgangspunkt i det.

Tip nummer 2 er worst case scenario. Den frygt, du mærker, kan blandt andet handle om noget, du er bange for vil ske. En jobsamtale er på mange måder jo ude af din kontrol, som jeg også nævnte før. Du ved ikke, hvilke spørgsmål du får, og du ved ikke, hvordan de vil opfatte dig. Og det kan skabe usikkerhed og frygt for en masse tænkte scenarier. Har du en masse frygtscener kørende, så tillad dig selv at tænke dem til ende.

Når disse frygt scenarier bare får lov at rumstere i dit hoved, så kan de forstyrre rigtig meget. Men hvis du har tænkt dem til ende, og du har en løsning på dem, så fylder de som regel ikke så meget, som de gjorde tidligere. Så tillad dig simpelthen at tænke den værst tænkelige situation igennem, og så find strategier til, hvordan du vil løse det, så du er forberedt, hvis det utænkelige skulle ske, at det rent faktisk går hen og bliver virkeligt.

Tip nummer 3. Brug adrenalinen konstruktivt. Det er helt normalt, og også brugbart, at du mærker, at adrenalinen pumper, og at du er lidt op på dupperne. Adrenalinen hjælper dig til at være fokuseret. Du kan bruge den nervøsitet, du mærker, og dirigere den hen imod at være engageret og passioneret, frem for at være nervøs og usikker. Sagt med andre ord, du kan bruge den energi, du mærker i kroppen på noget positivt, og ikke se den som noget, du bør undgå. Adrenalinen vil nemlig hjælpe dig med at være fokuseret lige præcis på det, du sidder overfor nu, altså dem, som gerne vil vide noget mere om dig. Det er meget utænkeligt, at du sidder og tænker på, hvad du skal handle ind på vejen hjem. Adrenalin hjælper dig simpelthen med at være lige nu og lige her i denne her situation, sådan så at du kan præstere dit allerbedste. Og det er faktisk det, der er pointen med denne her følelse af at være en lille smule nervøs og en lille smule op på dupperne.

Tip nummer 4. Det er kun en samtale. Det kan hjælpe at se din jobsamtale som blot en samtale. Du er ikke på vej til et bungee jump eller til et eller andet dybt skræmmende. Hvis du kan se hele jobsamtalen som sådan en afslappet samtale, hvor du skal høre om jobbet, og de skal høre om dig, så kan det lette lidt af det pres, du måske føler. Altså i stedet for at se det som en jobsamtale, hvor du skal vurderes og vejes og måles, så se det som en samtale, og du bliver højst sandsynligt budt på en kop kaffe eller et glas vand. Og på den måde kan det i din bevidsthed måske komme til at blive mere som en samtale, frem for en vurdering af dig.

Tip nummer 5. Pep talk. Giv dig selv en god pep talk, inden du skal afsted til samtalen. En pep talk er en snak, du har med dig selv, hvor du fortæller dig selv, hvorfor du er den rette til det her job, hvor god du har været i andre lignende situationer, og alt det fantastiske, du kan bidrage med, og alt det, du indeholder. Det er helt katastrofalt at gå i den modsatte retning og tale dig selv ned inden en samtale. Hvis du har svært ved at give dig selv en pep talk, så kan du måske alliere dig med en god ven, en tidligere kollega, en kæreste, en ægtefælle eller bare en, der ved lige præcis, hvad du har brug for at høre, så du kan gå ind til samtalen fuld af selvtillid.

Tip nummer 6. Kom i god tid. Det er virkelig stressende og ikke særlig godt for din indre tilstand at komme for sent, eller at føle, at du er ved at komme for sent, inden du skal til en jobsamtale. Den bedste måde, du kan komme roligt og selvsikkert ind til din samtale, er, at du kommer til stedet, hvor samtalen skal foregå, i god tid, så du kan nå at lande og indstille dig på alt det, du har forberedt.

Tip nummer 7. Træk vejret. Hvis du mærker nervøsiteten inden eller under samtalen, så er det et rigtig godt trick at få dine stresshormoner til at dæmpe sig lidt. Og det, der virker på dine stresshormoner, er at trække vejret dybt. Det kan være en god idé at trække vejret dybt ned i maven, også inden du overhovedet træder ind i rummet, hvor samtalen skal foregå. Og hvis du bliver spurgt om ting, du ikke lige umiddelbart kan svare på, så stop op og træk vejret igen.

Tip nummer 8. Du behøver ikke at være perfekt. Det er en udbredt misforståelse, at du skal levere en helt og aldeles perfekt performance under din jobsamtale. Der er ingen, der forventer, at det skal gå på en bestemt måde, og det hjælper på din nervøsitet, at du ikke stiller store krav til dig selv, og heller ikke tror, at dem, du skal til samtale hos, stiller absurd høje krav til dig. Accepter, at der kan opstå fejl, at du glemmer ting, eller ikke svarer lige klogt på alle spørgsmål. Hvis du vidste, hvor mange mennesker, der bliver ansat på trods af, at de måske ikke lige føler, at samtalen har gået, som den skulle, eller at de har sagt nogle ting, som måske var en lille smule fjollet eller ikke rigtig gav mening, og alligevel har fået jobbet, så ville det måske berolige dig. Jeg har faktisk selv oplevet at sige noget meget, meget ugennemtænkt til en jobsamtale, og jeg er endt med at få jobbet.

Tip nummer 9. Smil. Det giver næsten sig selv, at det er en god idé at være smilende og imødekommende, men det har faktisk også et andet formål. Du sender beroligende signaler til dig selv, når du aktiverer ansigtets smilemuskler. Det er signaler, der fortæller dit nervesystem, at der ikke er fare på færde. Når du smiler, og endda også griner, så løsner stemningen sig, og det bliver meget lettere at være i samtalen, og din nervøsitet forsvinder stille og roligt. Derfor prøver mange rutinerede interviewere også at få løsnet smilebåndet hos den, der skal interviewes eller skal til samtale. Det virker utroligt beroligende, og man føler sig mere tryg. Prøv, om du kan lade være med at tage det så alvorligt og at spænde og være helt anspændt og forkrampet. Hvis du har mulighed for det inden samtalen, så kan det være en idé at svinge armene lidt rundt for at løsne dine skuldre, så du ikke har dem helt op under ørerne.

Tip nummer 10. Det sidste og måske vigtigste er at huske på, at det er dig, de vil møde, og dig, de overvejer at ansætte. Derfor skal du ikke spille roller, forstille dig eller leve op til noget, som ikke er dig. Hvil så meget i dig selv som muligt, og hav tillid til, at den du er og det du kan, er det helt rigtige for virksomheden. Du kan ikke kontrollere, om de kan lide dig eller ej, og heller ikke kontrollere, om de kan bruge det, du byder ind med. Den bedste opskrift på en vellykket samtale er, hvor du har været dig selv og vist, hvem du er. Du er god nok præcis, som du er, og at være ærlig fra starten og vise, hvem du er, tjener alle i det lange løb, også dig selv. Du er bedst tjent med at være et sted, hvor du bliver værdsat for den, du er, og det du kan, frem for en version af dig selv, der ikke rigtig er dig.

Det var de 10 tip til at takle nervøsitet i forbindelse med jobsamtalen.

Vi har her i Ase rigtig mange forskellige tilbud til dig, både i form af webinarer og individuel sparring. Og du har mulighed for at booke en individuel session med en af vores jobkonsulenter, hvis du vil have sparring på dit ansøgningsmateriale eller har brug for en afklarende snak om dine kompetencer, om jobsamtaler og karrierevalg. Tusind tak, fordi du lyttede med.

Lyt også til