Sådan gør du, hvis du bliver syg på dagpenge
Hvis du er så uheldig at blive syg, mens du går ledig, kan du som udgangspunkt få dagpenge de første 14 dage af dit sygdomsforløb. Det er vigtigt, at du sygemelder dig på jobnet.dk på din første sygedag, da du ellers ikke kan få dagpenge fra din første sygedag. Få fuld vejledning i, hvad du skal gøre fra du melder dig syg, til du skal melde dig rask igen.
Husk at melde dig syg på første sygedag
Hvis du bliver syg, kan vi som udgangspunkt udbetale dagpenge til dig de første 14 dage af dit sygdomsforløb.
Det er vigtigt, at du sygemelder dig på din første sygedag på jobnet.dk. Sygemelder du dig senere, kan du ikke få udbetalt dagpenge for de dage, der ligger før sygemeldingen til jobcentret.
Når du har meldt dig syg, skal du naturligvis ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Du skal opfylde følgende 2 punkter for at få ret til dagpenge fra Ase under de første 14 dage, du er syg:
- Du har ikke arbejde på nedsat tid
- Du ville have ret til dagpenge fra Ase, hvis du ikke var syg
Varer sygdommen længere tid end 14 dage, vil du herefter få sygedagpenge fra kommunen.
Du vil få et brev fra os i Ase, hvis du har ret til dagpenge i de første 14 dages sygdom. Og vi sørger for at sende de nødvendige oplysninger videre til din bopælskommune, når det er tid til, at du skal søge sygedagpenge fra kommunen.
Pas på du ikke kommer i klemme
Dagpengeloven har ikke plads til "undskyldninger" for ikke at sygemelde sig på første sygedag.
Lad os vise det med et eksempel:
Peter er blevet så syg, at han ikke kan overskue at melde sig syg på jobnet.dk på sin første sygedag. Han er blevet indlagt på hospitalet og har mange andre ting at tænke på. Der går 2 hele dage, før han igen er kommet til hægterne og melder sig syg på jobnet.dk, hvor han skriver, at han har haft 2 sygedage.
Peter står nu i den situation, at han ikke kan få ydelser med tilbagevirkende kraft. Han kan heller ikke modtage arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge, da han i sine 2 første sygedage ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet.
Det tænkte eksempel viser, at selvom forklaringen kan synes helt rimelig, skal der ikke så meget til, før man kommer i klemme mellem arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge.
Ikke ret til dagpenge fra a-kassen under sygdom
Hvis du ikke har ret til dagpenge fra Ase i de første 14 dages sygdom, skal du have sygedagpenge fra kommunen fra din første sygedag.
Når Ase får besked fra jobcentret om din sygdom, sender vi straks de nødvendige oplysninger videre til din bopælskommune, så du kan få sygedagpenge fra første sygedag.
I løbet af nogle dage får du et underretningsbrev og en ansøgningsblanket fra kommunen.
Brevet bliver sendt til dig som digital post, medmindre du er fritaget for digital post. Disse to dokumenter skal du underskrive og sende retur til kommunen inden otte dage. Fristen vil stå i brevet.
Mangler du brev fra kommunen, så kontakt dem
Har du ikke fået brev fra kommunen inden for den første uge fra første sygedag, skal du kontakte kommunen.
Det er vigtigt, at du kontakter kommunen inden 3 uger fra første sygedag – ellers kan du risikere at få afslag på din ansøgning om sygedagpenge.
Meld dig som jobsøgende igen, når du er rask
Når du bliver rask, skal du melde dig rask på jobnet.dk. Ved raskmeldingen bliver du automatisk gentilmeldt som dagpengemodtager. Du kan først få dagpenge fra Ase igen, når du har raskmeldt dig på jobnet.dk.
Ase får automatisk besked fra jobcentret om din raskmelding og din tilmelding til jobcentret som jobsøgende. Herefter kontakter vi dig, så vi sammen kan finde ud af, hvornår du igen kan få dagpenge fra Ase.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det kun er raskmelding via jobnet.dk, der gælder. Så hvis din computer ikke virker, eller du ikke har adgang til internettet, må du skaffe dig adgang - enten hos venner, familie, biblioteket eller på selve jobcentret.
Sygdom på søgnehelligdage
Du kan få dagpenge fra Ase, selvom du er syg på en søgnehelligdag. Men du kan ikke få sygedagpenge fra kommunen, hvis du er syg på en søgnehelligdag.
Søgnehelligdage er helligdage, der ikke falder på en søndag. Det er skærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, store bededag, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag.
1. og 2. juledag samt nytårsdag er også søgnehelligdage, hvis de vel at mærke ikke falder på en søndag.
Kontakt os
Som medlem kan du kontakte os for svar på spørgsmål vedrørende regler om syge- og raskmelding.
Er du ikke medlem af Ase og ønsker vores hjælp og sparring, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.