Opsigelse ved konkurs

Selv i opgangstider går tusindvis af virksomheder hvert år konkurs. Det kan være en barsk oplevelse for ejerne, og dig som ansat. Skulle du komme ud for, at den virksomhed, du arbejder i, går konkurs, vil det oftest være Lønmodtagernes Garantifond, der ender med at dække din tilgodehavende løn. 

En advokat styrer konkursboet

Når en virksomhed går konkurs, udpeges en såkaldt kurator af skifteretten. Kurator er en advokat, som beslutter, hvad der skal ske med resterne af den konkursramte virksomhed. En virksomhed, der er erklæret konkurs, kaldes også et konkursbo.

Nogle gange er det bedst at lukke konkursboet helt med det samme. Andre gange kan det drives videre i en periode. Måske for at gøre noget arbejde færdigt. Alternativt kan konkursboet sælges og drives videre af nye ejere.

 

Som medarbejder skal du stå til rådighed lige efter konkursen

Der kan gå op til 14 dage inden, du som medarbejder ved, om konkursboet drives videre eller ej. I denne periode skal du stå til rådighed. I første omgang skal du altså møde ind på arbejdspladsen, men du skal kun arbejde, hvis kuratoren beder om det.

Beder konkursboet dig om at arbejde, skal du som medarbejder huske at bede konkursboet om at stille sikkerhed for lønnen. Lønmodtagernes Garantifond dækker nemlig ikke løn for arbejde udført for konkursboet. Den stillede sikkerhed bør du altid få på skrift.

Beslutter kurator, at du ikke skal arbejde, er det alligevel alene op til kurator at bestemme, om du skal være på arbejdspladsen, eller om du må stå til rådighed derhjemme. Det vil sige, at kuratoren kan vælge at sende dig hjem, indtil der er taget endelig stilling til, om konkursboet vil overtage din ansættelseskontrakt, eller om du bliver fritstillet.

 

Skal du fortsætte arbejdet, får du besked inden for 14 dage efter konkursen

Hvis konkursboet ikke lukkes helt med det samme, og der er brug for medarbejdere, giver kurator dig besked om, at du skal fortsætte dit arbejde. Du får besked om dette inden for 14 dage. 

Hvis kurator beder dig om at udføre dit arbejde efter konkursen, skal lønnen for arbejdet betales af konkursboet. 

 

Hvis du bliver fritstillet, får du besked inden for 14 dage efter konkursen

Hvis du ikke skal arbejde videre, får du ligeledes besked af kurator inden for 14 dage. I så fald bliver du fritstillet. En fritstilling betyder, at du får løn i den periode, der svarer til dit opsigelsesvarsel. Det er Lønmodtagernes Garantifond, der dækker lønnen fra den dag, virksomheden blev erklæret konkurs. Ligesom de dækker eventuel manglende udbetalt løn op til 6måneder forud for konkursen.

Husk a-kassen og jobcentret

Bliver du fritstillet som konsekvens af, at din arbejdsgiver går konkurs, har du pligt til at søge nyt job i perioden – vel at mærke i en ikke-konkurrerende virksomhed. Bliver du fritstillet i en konkurssituation, skal du altså straks melde dig ledig hos både jobcenter og a-kassen.


Få hjælp af Ase Lønmodtager, hvis du er ramt af konkurs

Hvis du som medarbejder er ramt af konkurs på arbejdspladsen, kan du søge dækning for tilgodehavende løn fra Lønmodtagernes Garantifond.

Vær opmærksom på at:

  • Lønmodtagernes Garantifond dækker bl.a. lønkrav, pension og feriepenge.
  • Lønkrav skal anmeldes til Lønmodtagernes Garantifond senest 4 måneder efter, arbejdsgiver er konkurs.
  • Kun lønkrav, der er forfaldne senere end 6 måneder før konkursbegæringen bliver indgivet til skifteretten, dækkes af Lønmodtagernes Garantifond.
  • Om din arbejdsgiver er ved at gå konkurs, fremgår på statstidende.dk.

Når du har anmeldt et lønkrav til Lønmodtagernes Garantifond, kan der være mulighed for at søge om et lån hos Ase a-kasse. Du kan kontakte din a-kasse og få mere at vide om dine muligheder.

Bemærk, at ikke alle detaljer er beskrevet i denne artikel. Kontakt os, hvis du er medlem af Ases fagforening. Så hjælper vi dig i din konkrete situation. 

Er du ikke medlem af Ases fagforening, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ases fagforening