Episoden giver dig

  • Forståelse af, hvad et kaffemøde er, og hvordan det kan hjælpe i din jobsøgning
  • Fordelene ved at udvide dit netværk gennem kaffemøder
  • Tips til forberedelse og opfølgning på kaffemøder for at skabe værdi i din jobsøgning

 

Highlights

01:48 - Fordelene ved netværk: "Undersøgelser har vist, at op mod 58% af virksomheder bruger netværk som rekrutteringskanal. Et stærkt netværk kan være en stor fordel i jobsøgningen."

02:22 - Find personer i dit netværk: "Dit netværk består både af mennesker, du kender godt, og dem du kun har mødt kort. Du kan bruge alle i dit netværk til kaffemøder."

04:02 - Forbered en tydelig agenda: "En klar agenda gør det lettere for din kontakt at sige ja til mødet og sikrer, at tiden bruges effektivt."

06:30 - Følg op efter mødet: "Efter mødet bør du sende en tak og evt. dit CV, så kontakten har mulighed for at dele det i sit netværk."

 

Læs mere om, hvad du kan bruge kaffemøder til

Tilmeld dig vores webinar om at udvide dit netværk med LinkedIn

Episodens indhold

Velkommen til Ases podcast, din jobguide. Ases podcast tager fat i emner som jobsøgning, karrierevalg, stress og trivsel. Og det er stedet, hvor du kan hente masser af inspiration, tip og råd til hele dit arbejdsliv.

Ases podcast er din guide til dit job. Velkommen til Ases jobguide, en podcast om jobsøgning, arbejdsliv og arbejdsglæde. Denne episode handler om kaffemøder og hvordan du kan bruge dem i din jobsøgning.

Kaffemøder bliver mere og mere populært, og det er en måde at udbygge sit netværk på, og dermed øge dine muligheder for at holde dig orienteret om din branche, og eventuelt at finde nye karrieremuligheder. Jeg hedder Pia Maria Manou, og jeg arbejder til daglig som job- og karrierekonsulent i Ase, og i denne her episode så får du tip til, hvordan du får et kaffemøde, hvordan sådan et møde kan og bør foregå, og hvordan du bruger møder til din videre jobsøgning.

Men først og fremmest, hvad er et kaffemøde? Ja, det er et uformelt møde mellem dig og en person i dit netværk eller en person, som du gerne vil have ind i dit netværk. Mødet er kort og bør ikke vare mere end en halv times tid, da man som udgangspunkt ikke skal tage for meget af andres travle arbejdstid. Det er ikke et møde, hvor smalltalk er på agendaen med andre ord. Man kunne også kalde mødet for et netværksmøde, da det egentlig er meget mere dækkende. Det behøver faktisk slet ikke involvere kaffe, og det kan faktisk også foregå virtuelt, f.eks. via Skype, Teams og Zoom, afhængig af, hvad du og personen er komfortabel med at bruge. At bruge sit netværk i jobsøgning, det er en virkelig god strategi, og det bliver også mere og mere udbredt at inddrage denne her mulighed i jobsøgningen.

Og faktisk har undersøgelser vist, at op mod 58% af virksomheder, de bruger et netværk som deres rekrutteringskanal. Det vil sige, at det at have et stort netværk kan være ganske givtigt, hvis du er jobsøgende. At have et stort netværk gør også, at du kan holde dig orienteret om, hvad der sker i din branche, hvilket også kan være en fordel i en jobsøgningsproces. Det første skridt i retning mod at få booket et møde er at finde personer, du gerne vil netværke med. Og det er faktisk en rigtig spændende øvelse at kortlægge sit netværk.

Dit netværk består af de mennesker, du kender godt, f.eks. familie og venner, naboer, tidligere kollegaer, skolekammerater osv. Og det består også af mennesker, som er lidt længere ude, som du har mødt tidligere, og som vil kunne huske, hvem du er. Det er f.eks. venners venner, bekendte fra kurser, børns venner og forældre, bekendte fra tidligere fritidsinteresser med mere. Og så er der dem, du ikke kender endnu, men som du er relateret til via dit eget netværk, eller mennesker, du møder i forbindelse med arrangementer, ferier eller lignende. Og når du lægger alle de her personer fra dit netværk sammen, så vil du opdage, at der faktisk er rigtig mange i dit netværk. Og i princippet kan du bruge alle i dit netværk til at holde kaffe eller netværksmøder med.

Så hvem i dit netværk kunne være interessant at mødes med? Da netværksmøder principielt handler om at samle information, ja, så handler det jo om at finde ud af, hvem i dit netværk du kan få den information, som du har brug for. Men hvis du gerne vil udvide dit netværk, er det selvfølgelig en god idé at kontakte mennesker, du endnu ikke kender eller bede nogen i dit eksisterende netværk om at introducere dig til andre. Når du skal finde ud af, hvem du gerne vil netværke med, så handler det om at finde ud af, hvilke virksomheder der kunne være interessant at vide noget om, hvilke jobtitler kunne være interessante for dig, og hvem vil kunne give dig information i de pågældende virksomheder. Hvis du bruger dit eget netværk, ja, så kunne du researche på, hvor de arbejder henne og hvilke stillinger de har. Hvem kunne være interessante for dig at tale med her? Og når du har peget ud, hvem du gerne vil have et møde med, så er næste step at blive skarp på, hvad du gerne vil opnå med mødet.

Det er vigtigt, at du har en tydelig agenda, fordi det gør det lettere for den, du kontakter, at sige ja eller nej. Og tiden bliver også brugt konstruktivt, når du er klar i spyttet om, hvad du gerne vil opnå med mødet. Så hvad kunne et formål være, og hvad kunne du have på din agenda? Ja, det kunne være at søge ekspertråd vedrørende en virksomhed. Det kunne være ekspertråd om en branche eller en specifik stilling, som din kontaktperson har. Det kunne være feedback på din jobsøgning. Det kunne være at udbygge dit netværk.

Det er også meget effektivt at have en anbefaling fra en person i vedkommendes netværk. At blive anbefalet kan du blive ved at kontakte dit eget netværk og høre om der er en, de vil anbefale dig at kontakte vedrørende en bestemt type stilling eller en bestemt branche. Når de her ting er på plads, så er der større sandsynlighed for at få mødet booket. Men at ringe op til mennesker, du ikke kender endnu og bede om et kaffemøde, ja, det kan være en smule grænseoverskridende, og mange mennesker er bange for at tage andres tid og føler, at de trænger sig på og vil helst ikke virke for anmassende. Men hvis du beder om sparring og gode råd, og også tænker på, at du også kan tilføre noget til deres netværk, ja, så er det måske knap så grænseoverskridende. Og de fleste mennesker vil jo rigtig gerne hjælpe, hvis man spørger på den rigtige måde. Og den forkerte måde at spørge på er, at sige, at man gerne vil diskutere jobmuligheder. Det bliver hurtigt til et nej, hvis der ikke er en jobåbning lige nu og her.

Det er faktisk meget bedre at sige noget i retning af, jeg har brug for sparring i relation til at søge ind i denne her branche, og jeg har altid opfattet dig som en rigtig god sparringspartner. Har du tid og lyst til at give mig sparring over en kop kaffe? Da mødet generelt handler om at samle informationer, så er det en rigtig god idé at have samlet 5-6 spørgsmål, som du gerne vil have svar på. Det er virkelig vigtigt at være godt forberedt og ikke bruge tiden på at spørge ind til ledige job, at sælge sig selv til et job, eller spørge om ting, du kunne have set på virksomhedens hjemmeside. Vis derimod, at du har sat dig ind i basale ting og lyt i det hele taget meget mere, end du taler. Vær opmærksom på, at mødet ikke skal trække ud. Som nævnt tidligere er en halv time en fin tidsramme. Hvis du taler med en person, som ikke kender dig, så er det passende at starte med en præsentation af dig selv og dine kompetencer. En vigtig ting, når kaffemødet er slut, det er at følge op på kaffemødet. Det er rigtig vigtigt, at du skriver en mail og takker for mødet og også sender et CV til den person, du har haft møde med. På den måde så har personen mulighed for at dele dit CV i hans eller hendes netværk. At opbygge et netværk er en virkelig god investering, men det kræver en indsats. At gå til et enkelt møde er ikke nok, og du skal ikke føle dig skuffet, hvis du ikke fik det ønskede resultat eller den ønskede information ud af mødet. Du har opbygget en relation, og det er det, der tæller. At netværke er sådan en langsigtet strategi, som kræver arbejde og indsats, og den giver ofte først pote efter en god portion tålmodighed og indsats. Så hvis du føler dig inspireret til at bruge kaffemøder i din jobsøgning, så væbn dig med lidt tålmodighed og indstil dig på, at du skal i gang med at sprede en masse ringe i vandet. Og du kan ikke på forhånd vide, hvordan din indsats belønnes. Det kan meget vel være, at et møde leder til en information, der leder til et andet møde, der så igen leder til en ny information. Du ved sikkert, hvad der menes her. Pointen er blot, at du skal ikke give op, for der er ikke nødvendigvis et her og nu resultat, som du kan måle og veje. Men derimod er det, at netværk er noget, du kan og bør opbygge igennem hele dit arbejdsliv, da det kan åbne rigtig mange døre. Der findes flere medlemsorganisationer, som har kaffemøder og netværk som fokus. Her kan man blive matchet til kaffemøder med forskellige relevante virksomheder. Det er fx organisationer som Meet Over Coffee og Helpahead.

Det var de gode råd omkring kaffemøder. Men i Ase har vi jo mange forskellige tilbud om hjælp til din jobsøgning. Du kan bl.a. tilmelde dig vores forskellige webinarer, som du finder på ase.dk, og du kan også få hjælp til ansøgning og CV og rådgivning om din karriere af vores dygtige job- og karrierekonsulenter.

Lyt også til