Karriereskifte

Uanset om du vil udforske nye jobmuligheder eller skifte branche, kan et karriereskifte være en spændende rejse. 

Hvorfor ønsker jeg et karriereskifte? 

Inden du træffer en beslutning om at skifte karriere, så identificér problemet med dit nuværende job, og hvorfor et karriereskifte virker tiltalende. Er der noget du selv kan gøre for at påvirke dit arbejdsliv og få arbejdsglæden tilbage, der hvor du er? 

Alt efter hvilken type arbejdsplads du er på, kan det være mere eller mindre ude af dine hænder at gøre arbejdssituationen bedre. Arbejder du som sygeplejerske eller pædagog, er der selvsagt et bureaukrati, som kan stå i vejen for små og konkrete forbedringer. Men er du derimod en del af det private arbejdsmarked, kan du bedre kæmpe for din sag. 

Overvej også, om det er hele karrieren, du skal skifte. Eller om du i stedet har brug for at finde en ny arbejdsplads med bedre vilkår, kolleger eller ledelse? 

Hvordan laver jeg et karriereskifte? 

Det vigtigste er, at du ikke træffer nogle forhastede beslutninger. For det er en stor omvæltning at skulle skifte karriere; særligt hvis du allerede har været på arbejdsmarkedet i mange år.

1. Reflektér over dine interesser og styrker

Et succesfuldt karriereskifte kræver, at du laver noget, du er god til. Overvej, hvad der motiverer dig, og hvad du gerne vil opnå i din nye karriere.

Spørg dig selv: 

  • Hvad kan jeg godt lide ved mit nuværende job? 
  • Hvilke aspekter af mit arbejde vil jeg gerne ændre? 
  • Hvilke færdigheder og erfaringer har jeg, der kan overføres til en ny karriere? 

Måske er du omsorgsfuld og god til mennesker, eller måske er du god til tal og elsker regnskaber. Hvis du har et uudnyttet potentiale, så spørg dig selv, hvordan du ville have det med at beskæftige dig med det til dagligt. Føles det godt, og opfylder det kravene til dit karriereskifte? Så tag det næste skridt. 

Undersøg mulighederne for en ny uddannelse eller find ud af, om du har nogen i dit netværk, der kan hjælpe dig videre. 

2. Udforsk mulighederne

Undersøg de karriereveje, der interesserer dig. Brug online-ressourcer, bøger og faglige netværk til at lære mere om de forskellige muligheder. Du kan også tage karriere- eller personlighedstests for at få en bedre forståelse af, hvilke karrierer der passer dig bedst. 

3. Sæt mål

Sæt klare og realistiske mål for dit karriereskifte, og hvordan du gerne vil nå derhen. Det kan fx være at opnå nye kvalifikationer, netværke med fagfolk i din ønskede branche eller finde praktik- eller frivillige muligheder inden for det felt, du vil skifte til. 

4. Tag en videreuddannelse

Overvej at tage kurser eller uddannelser, der kan hjælpe dig med at få de nødvendige kvalifikationer til din nye karriere. Det kan være formelle uddannelser, certificeringsprogrammer eller onlinekurser. 

5. Netværk

Brug dit netværk til at finde jobmuligheder og få indsigt i din nye branche. Deltag i faglige arrangementer, konferencer og seminarer for at møde mennesker, der arbejder inden for dit ønskede felt. Kaffemøder kan også være en fremragende måde at få mere personlige indsigter og råd. 

Kaffemødet - en værdifuld netværksstrategi

Sådan bruger du LinkedIn i din jobsøgning

6. Skriv en målrettet ansøgning og CV

Tilpas din ansøgning og CV til den nye karriere. Fremhæv de færdigheder og erfaringer, der er relevante for det job, du søger. Vær klar til at forklare, hvorfor du skifter karriere, og hvordan dine tidligere erfaringer gør dig til en stærk kandidat. 

Skriv et skarpt CV

Den gode ansøgning

7. Vær tålmodig og vedholdende

Et karriereskifte kan tage tid, så vær forberedt på udfordringer og tilbageslag. Hold fokus på dine mål og bliv ved med at arbejde mod dem. Vær åben for midlertidige eller deltidsjob, der kan give dig erfaring og kontakter i din nye branche. 


Få sparring om karriereskifte

Du bør altid benytte dig af en professionel karriererådgiver, før du beslutter dig for at skifte spor. Det kan du få som medlem af Ases fagforening. Vi kan både give dig sparring på dit nuværende arbejdsforhold, rådgive dig om dine bedste muligheder fremadrettet og klæde dig på til at nå dine mål bedst muligt. 

Book karriererådgivning

Er Ase ikke din fagforening? Så kan du nemt og hurtigt blive medlem ved at oplyse os om dine præferencer til medlemskab samt dine kontaktinformationer.

Meld dig ind i Ase

 

Læs også