Barsel som solomor eller solofar

Som soloforælder har du samme rettigheder til barsel som andre forældre, men din situation kan kræve særlige overvejelser. Du kan blandt andet overdrage dele af orloven til nærtstående familiemedlemmer. Der er klare regler for, hvordan barslen fordeles og planlægges, når du er barnets eneste juridiske forælder. 

Hvad er en soloforælder?

En soloforælder er en person, der alene har forældremyndigheden og det fulde juridiske ansvar for et barn. Det kan fx være tilfældet, hvis:

  • Den anden forælder er død før barnets fødsel.
  • Du som enlig mor har fået barn med en ukendt donor ved assisteret reproduktion.
  • Du som enlig har fået barn ved hjælp af en udenlandsk surrogatmor.
  • Du som eneadoptant adopterer et barn.

Disse forhold kan påvirke, hvordan du planlægger og afholder din barsel.

Bemærk, at reglerne kan være anderledes i situationer, hvor der er to juridiske forældre, men hvor forældrene fx ikke deler forældremyndigheden eller bopæl.


Din barsel som soloforælder

Som soloforælder er du ligestillet med alle andre forældre ifølge barselsloven. Du har ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel, hvis du opfylder kravene. Derudover kan du søge om yderligere 22 ugers orlov, så du i alt kan holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge.


Barsel for solomødre

Som solomor fordeler din barsel sig sådan:

  • 4 ugers graviditetsorlov op til terminsdatoen, hvis du selv er gravid.
  • 2 ugers orlov, som skal holdes efter fødslen.
  • 8 ugers orlov, som skal holdes inden for barnets første 10 uger.
  • 14 ugers orlov, der i udgangspunktet skal holdes, inden barnet fylder 1 år. Hvis du er lønmodtager, har du mulighed for at forlænge og udskyde 5 af ugerne, så de kan holdes, indtil barnet fylder 9 år. Hvis du er ledig eller selvstændig, kan alle 14 uger forlænges eller udskydes. Uger, der kan forlænges eller udskydes, kan også overdrages til et nærtstående familiemedlem.
  • 22 ugers ekstra orlov, som du kan ansøge om. Orloven skal som udgangspunkt holdes, inden barnet fylder 1 år og kan overdrages til et nærtstående familiemedlem.


Barsel for solofædre

Som solofar fordeler din barsel sig sådan:

  • 2 ugers orlov, som skal holdes inden for barnets første 10 uger.
  • 22 ugers orlov, der som udgangspunkt skal holdes, inden barnet fylder 1 år. Hvis du er lønmodtager, skal du holde 9 af ugerne, inden barnet fylder 1 år. De resterende 13 uger kan forlænges, udskydes eller overdrages til et nærtstående familiemedlem. Hvis du er ledig eller selvstændig, kan alle 22 uger forlænges, udskydes eller overdrages.
  • 22 ugers ekstra orlov, som du kan ansøge om. Orloven skal som udgangspunkt holdes, inden barnet fylder 1 år og kan overdrages til et nærtstående familiemedlem.

Sådan søger du om de ekstra 22 uger

For at få de ekstra 22 ugers orlov, skal du sende en ansøgning via 'Min Barsel' på borger.dk.

Her kan du vælge, om du vil holde den ekstra orlov i forlængelse af igangværende orlov, holde den senere inden barnet fylder 1 år, udskyde eller overdrage den.

Det er vigtigt, at du ansøger hurtigst muligt, og inden barnet fylder 1 år. Hvis du ikke søger rettidigt, mister du retten til de ekstra 22 uger.

 

Overdragelse af orlov til nærtstående familiemedlem

Som soloforælder har du mulighed for at overdrage dele af din orlov til et nærtstående familiemedlem, hvis du ikke selv kan afholde hele orloven. Dette gælder for børn født eller adopteret den 1. januar 2024 eller senere.

Et nærtstående familiemedlem kan være:

  • Dine forældre.
  • Dine søskende over 18 år, inklusiv halvsøskende.

Du kan dog ikke overdrage orlov til et nærtstående familiemedlem, hvis den anden juridiske forælder er ukendt, fordi faderskabet ikke er registreret eller anerkendt. I denne situation anses der stadig for at være to juridiske forældre til barnet, og overdragelse er derfor ikke mulig.

For at få barselsdagpenge under orloven, skal det nærtstående familiemedlem opfylde de samme krav som en forælder, herunder beskæftigelseskravet.

Læs mere om barselsdagpenge

Læs mere om gældende regler i særlige situationer på borger.dk


Særlige rettigheder ved dødsfald

I tilfælde af dødsfald under barselsperioden har den efterlevende forælder særlige rettigheder og kan søge om at overtage den resterende del af den afdøde forælders orlov. Det er også muligt for den efterlevende forælder at overdrage orlov til egne eller afdødes forældre eller søskende over 18 år, inklusiv halvsøskende.

Kontakt Udbetaling Danmark, som kan vejlede dig om dine muligheder.


Kontakt os

Kontakt os, hvis du som medlem har spørgsmål til barsel, uanset om det drejer sig om generelle spørgsmål eller vedrørende din specifikke situation.

Er du ikke medlem af Ase, kan du nemt og hurtigt melde dig ind.

Meld dig ind i Ase

 

Læs også... 

Gør som 130.000+ andre