Elever og lærlinge

Hvis du gerne vil uddanne dig til et bestemt håndværk eller fag, kan du vælge at gå i lære. Du får efterfølgende et bevis på, at du har de nødvendige færdigheder og viden indenfor det givne område. Eksempler på fag hvor man ofte finder elever eller lærlinge er tømrer, elektriker, mekaniker, kok og frisør.

 

Hvad er en elev eller lærling?

En elev eller lærling er en person, der gennemgår en erhvervsuddannelse for at lære et specifikt håndværk eller fag ved at kombinere praktik på en arbejdsplads og teoretisk undervisning. 

Du arbejder hos en arbejdsgiver på en elevplads, hvor du vil få mulighed for at udføre forskellige arbejdsopgaver og få erhvervserfaring. 

 

Hvad er en voksenelev?

En voksenelev er en lærling over 25 år, der ofte modtager en højere løn, som typisk er aftalt i en overenskomst. Nogle erhvervsuddannelser for voksne (EUV) er særligt tilrettelagt og kortere end den almindelige erhvervsuddannelse, fordi voksenelever ofte allerede har relevant erhvervserfaring. De retlige forhold omkring voksenelever er også reguleret af erhvervsuddannelsesloven, men suppleres typisk af overenskomster. 

 

Krav for at kunne starte som elev eller lærling 

For at du kan blive elev eller lærling – uanset om du er over eller under 25 år – er der flere krav, som både du og arbejdsgiveren skal opfylde, inden du starter. Kravene sikrer, at du får en god uddannelse og de nødvendige færdigheder til at blive kvalificeret inden for det fag, du har valgt. 

Disse krav er blandt andet: 

  • Uddannelsesaftale. Et af de vigtigste krav er, at der skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale mellem dig som elev eller lærling og din arbejdsgiver. Aftalen skal indeholde oplysninger om bl.a. uddannelsens vilkår, varighed, løn, skoleophold og arbejdsopgaver. Din arbejdsgiver skal desuden være godkendt som uddannelsessted. 
  • Arbejdsgivernes uddannelsesbidrag. Arbejdsgiveren betaler bidrag til skoleophold og andre uddannelsesomkostninger for elever og lærlinge. 
  • Skoleophold. Under uddannelsen skal du deltage i obligatoriske skoleophold, hvor du modtager teoretisk undervisning. Skoleopholdene kan være fordelt over hele uddannelsesperioden og skal være fastlagt i uddannelsesaftalen. 
  • Praktiske og personlige egenskaber. Din arbejdsgiver kan stille krav om personlige egenskaber, fx interesse, engagement og samarbejdsevner, når dine ansættelsesvilkår og lønnen aftales. Kravene skal være relevante for uddannelsens mål og arbejdsopgaver. 

 

Rettigheder og vilkår under din elevtid 

Når du er startet som elev eller lærling, er dine rettigheder og vilkår reguleret af erhvervsuddannelseslovens kapitel 7. Loven sikrer dig klare rettigheder, blandt andet omkring ansættelsesforhold, opsigelse og konfliktløsning. 

Dette omfatter blandt andet: 

  • Prøvetid på 3 måneder. De første 3 måneder af din praktiske oplæring er en prøvetid. I prøvetiden kan både du og arbejdsgiveren opsige aftalen uden varsel og uden begrundelse. Skoleophold tæller ikke med i prøvetiden, og prøvetiden kan forlænges, hvis du fx har været syg i mere end én måned. 
  • Aftalen kan ikke opsiges efter prøvetiden. Når prøvetiden er overstået, kan din uddannelsesaftale som udgangspunkt ikke opsiges af hverken dig eller din arbejdsgiver. Dog kan aftalen ophæves ved væsentlig misligholdelse fra en af parterne – f.eks. gentaget ulovligt fravær, forsatte forseelser trods klare advarsler, eller hvis arbejdsgiveren ikke lever op til sine oplæringsforpligtelser.  
  • Lønnen. Din løn skal mindst svare til løn ifølge overenskomst på området. 
  • Forlængelse af uddannelsestiden. Både du og din arbejdsgiver kan som udgangspunkt kræve, at uddannelsestiden forlænges, hvis det er nødvendigt for, at du kan nå uddannelsens mål. Det gælder, hvis du fx er fraværende på grund af sygdom i mere end 10 % af den samlede uddannelsestid, deltager i supplerende skoleundervisning, holder orlov i forbindelse med graviditet, barsel eller adoption, eller hvis du har fået nedsat arbejdstid eller arbejdsfrihed på grund af særlige forhold. 
  • Tvister og konfliktløsning. Opstår der uenighed mellem dig og din arbejdsgiver, skal sagen først behandles af det faglige udvalg for din branche. Hvis tvisten ikke løses her, kan sagen afgøres af Tvistighedsnævnet, som har kompetence til at træffe den endelige afgørelse. 

 

Løn 

Som elev eller lærling får du løn fra den virksomhed, hvor du har din læreplads. Typisk stiger din løn hvert år i takt med, at du opnår mere erfaring og flere kompetencer.  

Din løn kan variere alt efter overenskomst, som fastsætter løn og andre vilkår. Løn skal som beskrevet ovenfor mindst svare til overenskomst på området. 

I nogle overenskomster er der bestemmelser om pension, som betyder, at du også begynder at optjene pension under din uddannelse. 

Bliver du syg og skal forlænge din uddannelse, gælder der særlige regler for løn i forlængelsesperioden. Det er derfor vigtigt, at du læser din uddannelsesaftale igennem sammen med overenskomsten, så du er sikker på, hvilke vilkår der er gældende for dig. 

 

Ferie 

Ligesom alle andre ansatte har du som elev eller lærling ret til ferie. Du er omfattet af ferieloven, som gælder for alle lønmodtagere i Danmark. Normalt optjener du 2,08 feriedage for hver måned, du arbejder. 

På grund af en særlig regel i ferielovens § 42 har du som lærling dog ret til betalt ferie allerede fra starten af din uddannelse – også selvom du endnu ikke har optjent feriedagene. 

Hvis du begynder mellem 2. september og 31. oktober, har du ret til 5 ugers betalt ferie i den ferieafholdelsesperiode, der knytter sig til det aktuelle ferieår. 

Begynder du i perioden fra 1. november til 30. juni, har du fx ret til 3 ugers betalt hovedferie i hovedferieperioden. Derudover har du ret til 5 dages betalt ferie, hvis virksomheden holder lukket før hovedferien. 

Starter du på andre tidspunkter af året, har du ret til 5 ugers betalt ferie i både den første og anden hele ferieafholdelsesperiode efter, at ansættelsesforholdet er begyndt. 

 

Barsel under elevtiden

Som elev eller lærling har du ret til barsel, ligesom andre ansatte, og kan tage barselsorlov under samme vilkår som enhver, der er i arbejde. Under barsel er du beskyttet mod opsigelse, da din arbejdsgiver ikke må opsige dig grundet barsel. 

 

Overarbejde

Der findes regler i overenskomsterne, som udover arbejdsmiljøloven sikrer, at du ikke arbejder for mange timer, og at du kompenseres. Er du under 18 år gælder særlige regler i arbejdsmiljøloven, som sikrer, at du som elev eller lærling ikke arbejder for mange timer, og at du får den korrekte kompensation. 

Arbejder du over 37 timer i ugen, betragtes det som overarbejde. Overarbejde skal enten kompenseres med betaling, som er højere end din normale timeløn, eller med afspadsering.  

Som elev eller lærling skal du altid have mulighed for at afvise overarbejde, især hvis det påvirker din skolegang eller hviletid. 

Hjælp os til at blive bedre

Læs også... 

Gør som 130.000+ andre